Je uporaba tamponov varna?

Foto: Shutterstock

Pozdravljeni!

Zanima me, kako gledate na uporabo tamponov. So ti res nevarni, tako kot je bilo zaslediti nekaj opozoril v zadnjem času. Recimo ta objava: Zaradi izdelka za menstruacijo so ji amputirali stopali in prste. Kaj bi vi svetovali?

Petra


Tamponi so namenjeni temu, da že v nožnici vsrkajo menstrualno kri in tako tudi med menstruacijo omogočijo, da se ne “počutimo” nič drugače kot sicer. Za mnoge ženske so tako dobrodošla pomoč. Ker pa vsaka stvar, ki jo vnašamo v telo, predstavlja določeno tveganje, tudi pri tamponih ni nič drugače.

Toksični šok sindrom je lahko posledica uporabe tamponov. Do njega lahko pride, če se bakterija Staphylococcus aureus, ki sicer normalno prebiva na koži in sluznicah (tudi v nožnici) in ne povzroča težav, pretirano namnoži, pri tem pa izloča snovi, ki so za telo škodljive. Te lahko preko poškodovane sluznice nožnice zaidejo v krvni obtok. S krvjo pridejo do pomembnih telesnih organov, kjer povzročijo okvare ali celo odpovedi organov, kar lahko privede tudi do smrti. Gre za sicer redek, a zelo nevaren pojav.

Toksični šok sicer ni vezan le na uporabo tamponov, ampak se lahko pojavi tudi sicer (moški niso izvzeti). V večini primerov pa se pojavi kot posledica nepravilne uporabe tamponov oz. bolj točno neredne menjave tamponov. Največ primerov toksičnega šok sindroma je bilo v času, ko so na tržišče prišli visoko vpojni tamponi. Te so imele ženske tudi po 8 ur ali več nepretrgoma vstavljene v nožnici, kar je omogočilo, da so se lahko bakterije dobro namnožile. Bili so tudi primeri, ko je ženska pozabila, da ima vstavljen tampon. Dodatno so k zapletom prispevali tudi zdravniki, ki niso prepoznali znakov in tako tudi ni bilo ustreznega ter pravočasnega zdravljenja.

Če se torej odločite za uporabo tamponov, je zelo pomembno, da jih pravilno uporabljate. To pomeni, da izberete tampone z najmanjšo vpojnostjo, ki še ustreza vaši krvavitvi, jih redno menjujete na največ 3-4 ure, ponoči in ob šibki krvavitvi uporabljajte vložke, ter pazite, da bodo pri vstavljanju tamponov vaše roke čiste.

Odločitev tampon da ali ne, je prepuščena vam. Verjamem, da se boste prav odločili.

Maja Vovk, svetovalka za FertilityCare

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja