Hude težave z aknami pri najstniku – kaj svetujete?

akne_fantFoto: Shutterstock

Moj starejši sin je star 15 let in ima precej težav z aknami. Običajna čistilna sredstva, higiena itd. ne zadošča, ker ima res problematično kožo. Kar nekaj njegovih vrstnikov je težavo uspešno rešilo z zdravili, ki so jih dobili pri osebnem zdravniku. Tudi sin si želi iti po recept, saj ga videz kože zelo moti. Zdi se mi, da so bili “mozolji” v naših časih nekaj običajnega, zdaj pa so postali precej nesprejemljivi.

Skrbi me, saj vem, da dekletom v ta namen predpisujejo kontracepcijske tablete, zato predvidevam, da neke vrste hormonov predpišejo tudi fantom. Za kakšne vrste zdravilo pravzaprav gre? Ali ima resne stranske učinke? Se lahko z najstniško kožo spopademo še na kakšen drug način?

bralka


Spoštovani!

Res je, odraščanje s seboj prinese tudi mozolje. Gre za povsem običajen pojav, ki je posledica intenzivnega delovanja žlez lojnic. Res pa je tudi, da mozolji pri nekaterih niso le majhna najstniška nevšečnost, ampak lahko zaradi bolj problematične kože nastanejo večje težave z aknami, kar mladostnikom, ki so že tako zelo obremenjeni s svojim videzom, še dodatno zamajejo samozavest.

Hude akne lahko povzročajo tudi bolečine in puščajo brazgotine na koži. Zato je pomembno, da sinovo stisko vzamete zares.

Na voljo imamo različne preparate, ki bolj ali manj uspešno lajšajo težave z mozolji. Pravite, da ste z nekaterimi sredstvi za čiščenje kože že poskusili, pa ni učinka. Morda poskusite s kakšnim drugim.

Pri aknah je pomembno, da kožo redno in pravilno negujemo. To pomeni umivanje z mlačno vodo in milom s protimikrobnim učinkom (običajna mila niso preveč priporočljiva, saj izsušijo kožo). Po umivanju lahko nanesete tudi negovalna sredstva, ki oluščijo povrhnjico kože, raztapljajo zamašena izvodila lojnic in preprečujejo njihovo zamašitev. Ta vsebujejo salicilno ali glikolno kislino.

V lekarni najdete izdelke z antibakterijskim učinkom, kot sta benzoil peroksid in azelaična kislina. Poleg protimikrobnega delovanja uravnavata tudi luščenje kože, zmanjšujeta mašenje por ter delujeta protivnetno. Je pa potrebno za učinek počakati nekaj časa, včasih tudi mesec, dva.

V kolikor  ob uporabi teh izdelkov ni izboljšanj, priporočam obisk pri zdravniku, ki bo predlagal ustrezno terapijo oz. po potrebi napotil tudi do dermatologa.

Zdravnik se lahko odloči za zdravljenje z antibiotiki, lokalno ali sistemsko. Ti uničijo bakterije v žlezi lojnici ter zmanjšajo vnetne procese.

Pri ženskah se ob hormonskem neravnovesju včasih odločijo za hormonske tablete, ki blokirajo delovanje moških spolnih hormonov, kateri med drugim vplivajo tudi na nastanek aken.

Za najhujše oblike aken se uporablja zdravilo Roaccutane, ki zmanjša velikost lojnic ter proizvajanje loja. Zdravilo ima dobre rezultate, hkrati pa lahko tudi številne stranske učinke, ki se kažejo kot izsušenost oči in ustnic, suho grlo in hripavost, krvavitve iz nosu, rdeča, srbeča in občutljiva koža na obrazu, bolečine v mišicah, glavobol, utrujenost, spremembe vida, poškodbe jeter. V času zdravljenja se je potrebno izogibati sončnim žarkom.

Med hude stranske učinke sodijo okvare ploda, zato je zdravilo kontraindicirano za nosečnice in doječe matere.

Med novejšimi načini zdravljenja je fototerapija in zdravljenje z laserjem, ki uniči bakterije, zmanjša delovanje lojnic, odpravlja rdečino pri blagih in srednje hudih aknah ter lahko deloma popravi brazgotine.

Kot vidite, je možnosti več. Verjamem, da boste uspeli najti tisto, ki bo sinu olajšala težave z aknami.

Maja Vovk, mag. farm. ter sovoditeljica delavnic pri Zavodu Iskreni

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Spoštovani,
  Sama imam dobro…

  Spoštovani,
  Sama imam dobro izkušnjo z obiskom pri kozmetičarki, ki izvaja medicinsko nego obraza.
  Pri dveh sinovih se je stanje zelo izboljšalo ob redni negi in dodajanju vitamina d in b.
  Za preparate, ki jih uporabljamo pa mi na mail pošljite vprašanje, da ne bom delala javne reklame.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja