Evropejci najmanj verjamejo v zakonsko zvezo

Thumbnail

Leta 2007 je podjetje AC Nielsen, ki je eno najbolj znanih podjetij za tržne raziskave na svetu in ima mrežo v več kot 100 državah, izvedlo raziskavo, koliko ljudje še verjamejo v to, da naj zakonska zveza traja vse življenje.

Rezultati raziskave, ki so ji izvedli med 25.000 ljudmi v 46 državah po vseh celinah, so pokazali, da v besede »vse dni svojega življenja« še vedno verjame 7 od 10 ljudi.

Največji delež tistih, ki verjamejo v trajnost zveze med moškim in žensko, je bil v Aziji: Indonezija (97%), Turčija (92%), Filipini (89%) in Malezija (89%). Opaziti je, da so se v Aziji najbolje odrezale države z večinskim muslimanskim ali krščanskim prebivalstvom, ne pa države, kjer prevladujejo druge religije. V zahodnem svetu se je izkazalo, da so konceptu trajne zveze med moškim in žensko bolj privrženi Američani kot Evropejci. Zanimivo je, da pri Evropejcih religiozne razlike med posameznimi državami ne igrajo odločujoče vloge.

Manj kot 50% Evropejcev je trajno zvezo označilo kot svoj življenjski cilj (najnižji odstotek so dosegli Grki, in sicer 74%). Kar 77% Evropejcev pa je menilo, da so druge oblike trajne zveze med moškim in žensko ravno tako dobre kot zakonska zveza, medtem ko še vedno več kot polovica Američanov in prebivalcev Azije meni, da je zakon boljša oblika trajne zveze.