Endometrioza in policistični jajčniki

Foto: Shutterstock

Pozdravljeni!

Moja hči je stara 18 let in se je do zdaj hormonsko zdravila oz. manjšala težave zaradi endometrioze. Pred časom ji je ginekologinja ukinila hormonsko terapijo in po UZ ugotovila, da ima policistične jajčnike. Zanima me, kaj menite o prehranskem dopolnilu oz. superživilu MACA? Bi kaj drugega svetovali? Hvala!

M.S. 


Pozdravljeni!

Iz vašega pisma je razvidno, da ima vaša najstniška hči težave. Omenjate endometriozo, za katero je že imela uvedeno terapijo z namenom lajšanja težav. Na novo naj bi imela odkrite tudi policistične jajčnike. Pa pojdimo lepo po vrsti.

Endometrioza je vnetna bolezen v medenični votlini, ki povzroča bolečine in razrast endometrioznega tkiva.

Policistični jajčniki sami po sebi ne povedo kaj veliko. Povedo le, da je v jajčnikih videti veliko jajčec in dozorevajočih foliklov. Če govorimo o policističnih jajčnikih kot o bolezenskem stanju (kar imenujemo tudi sindrom policističnih jajčnikov), pa gre za hormonsko neravnovesje, ki pripelje do povečanja jajčnikov, ki pa ne delujejo dobro. Težave, ki iz tega izvirajo, so neredne ali povsem odsotne menstruacije, prevelika poraščenost, akne, debelost, motnje v presnovi glukoze. V jajčnikih sicer dozorevajo številni folikli, vendar nobeden ne dozori in zato ne pride do ovulacije.

Ker tako endometrioza kot policistični jajčniki predstavljajo vnetno stanje za telo, se mnogo žensk bolje počuti, če iz prehrane izloči gluten (predvsem pšenico) in pasterizirane ter homogenizirane mlečne izdelke (predvsem iz kravjega mleka), ki delujejo vnetno na telo. Priporoča se tudi jemanje vitamina D in ribjega olja oz. drugih omega 3 kislin. Posebno pozornost je dobro nameniti splošni prehrani, ki naj bo organskega izvora (pri komercialni pridelavi je veliko dodajanja hormonov, ki povzročajo hitrejšo rast in večjo produkcijo mleka), priporoča se uživanje vlaknin, ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom in izogibanje kavi (kofein namreč še poveča nivo estrogena, ki je že tako povečan).

Sprašujete za prehransko dopolnilo MACA. To je zdravilna rastlina, ki uravnava spolne hormone in tako ureja menstrualni cikel. Zato je vredno poskusiti z njenim jemanjem.

Druga možnost je uživanje konopljike (Vitex), ki prav tako uravnava hormonsko ravnovesje.

Pri tem pa se je potrebno zavedati, da rezultati niso vidni takoj, ampak je potrebno jemanje več mesecev.

Priporočam pa tudi, da si začne hči beležiti menstrualni cikel. Tako bo lažje sledila svojemu ciklusu in spremljala dogajanje v svojem telesu. Na ciklusu se bo tudi pokazalo, ali so bili policistični jajčniki vidni le na ultrazvoku ali pa je dejansko prisotno tudi hormonsko neravnovesje. V kolikor želi, bi ji svetovala vključitev v program FertilityCare, ki ji poleg učenja spremljanja ciklusa omogoča tudi prepoznavanje dejavnikov omenjenih bolezni in ustrezno ukrepanje, v kolikor bo to potrebno.

Maja Vovk, Maja Vovk, mag. farm. ter sovoditeljica delavnic pri Zavodu Iskreni

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Posebno pozornost je dobro…
  Posebno pozornost je dobro nameniti splošni prehrani, ki naj bo organskega izvora (pri komercialni pridelavi je veliko dodajanja hormonov, ki povzročajo hitrejšo rast in večjo produkcijo mleka),

  Ne zavajajte ljudi. V EU in sloveniji se za prehrano govedi NE SME uporabljati hormonskih pripravkov. Kolikor vem tudi za druge živali ne.
  Kot kmet vem kaj dajem svojim kravam za jesti in če že dobijo hormone jih dobijo po ker jim jih da veterninar in po potrebi. Pač pri cisti drugače ne gre.

  Kar zadeva pa ZDA tam pa so hormonski pripravki dovoljeni, južna amerika pa se mi zdi da je divji zahod glede tega.

  V EU smo kmetje nadzorovani. Tudi glede antibiotikov.

  Itak pa se vaš stavek izključuje ali imaš kravo za meso dojiljo ali pa za mleko molznico. Ne more hkrati hitro rasti in dati še veliko mleka.

  LP, S

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja