Bo vaš zakon trajen?

Thumbnail

Želite vedeti, kakšna je možnost, da bo vaš zakon uspešen? Vprašajte matematika.

Profesor James Murray, matematik na Oxfordski univerzi, je izdelal matematični model, ki z več kot 94-odstotno natančnost napoveduje, ali bo vaš zakon uspešen ali pa bo prišlo do razpada zveze. Edini razlog, da model ni 100-odstotno uspešen, je po njegovem mnenju v tem, da nekateri pari nad zakonom preprosto obupajo, namesto da bi delali na njem.

Murray je začel poskus tako, da je parom naročil, naj se 15 minut pogovarjajo o temi, ki je bila nekaj časa jabolko spora v njihovem odnosu. 15 minut so morali debatirati le o enem vprašanju. Murray in njegova ekipa so medtem pare samo opazovali in zakoncema delili pozitivne in negativne točke za to, kar so povedali in kako so povedali. Rezultate moža in žene so narisali z uporabo računalniškega matematilnega modela, in točka, kjer sta se obe liniji srečali, je predstavljala verjetnost trajnosti zakona. Murray priznava, da ne gre za pravo matematiko, pač pa za način, kako partnerja komunicirata med sabo. Matematika je samo v pomoč, da lažje vidimo, kakšen bo končni rezultat.

Murray trdi, da obstaja le pet splošnih načinov interakcije med partnerjema:

  1. Potrjevanje: Mirni in intimni, podpirajo drug drugega in dajejo prednost druščini nad individualnostjo.

  2. Izogibanje: Prizadevajo si izogibati konfliktom, zato se odzivajo le na pozitivne.

  3. Vihravost: Romantični in strastni, v debati se razvnamejo. Pogosteje so nesrečni.

  4. Sovražnost: Eden od zakoncev ne želi govoriti, drugi se strinja, komunikacije ni.

  5. Sovražnost-ločenost: Eden od zakoncev želi pogovor, medtem ko se drugi izogiba spornim vprašanjem.

Murray pravi, da je eden najboljših kazalcev uspeha, če par daje prednost druženju. Eden najbolj ključnih dejavnikov za razpad zakona je stalna negativnost enega od zakoncev.

Samo zato, ker par pade v določen vzorec, še ne pomeni, da mora tam tudi obtičati. Prepoznavanje težavnih področij in učenje, kako se spopasti z njimi, je ključ za preobrat iz potencialno pogubnega odnosa v zelo zdravega. Pari, kjer oba zakonca rasteta v premagovanju težav in ovir, lahko zgradijo najboljše zakone.

 

 

 

© Copyright iskreni.net

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.