5 nasvetov izkušenega očeta za novopečene očete

Foto: Instagram profil @dadlifewithriver

Postati starš je ena najbolj neverjetnih in globokih izkušenj na svetu, ne samo za mame, ampak tudi za očete. Medtem ko je na voljo ogromna količina nasvetov za novopečene mame, pa so moški, ki se pripravljajo na starševstvo, pogosto potisnjeni na stran – ali pa so nasveti zanje zreducirani predvsem na to, kako naj pomagajo ženi.

No, influencer in izkušeni oče treh hčera Olly Huddlestone na svojem profilu dadlifewithriver ima na zalogi kar nekaj nasvetov za moške, ki bodo ali so pred kratkim postali očetje. Nasveti so zaviti v humor in zabavni, a zato nič manj resnični. Za revijo Hello je pripravil pet najboljših nasvetov za novopečene očete.

1)  Izkoristite očetovski dopust

V nekem trenutku v bolnišnici jokate od sreče, v naslednjem pa vaša budilka zazvoni ob 6.00 in morate pustiti mamo ter dojenčka v postelji in se odpraviti v temno in mrzlo jutro.

Za tiste, ki imate dovolj sreče, da dobite očetovski dopust – ne zapravite ga za ničvredne stvari. Uporabite ga za to, da se povežete z dojenčkom, pomagate mami in se vključite v vse stvari, ki bodo sedaj velik del vašega življenja.

Priprava stekleničke ali menjava plenic se navzven zdita enostavni – in večinoma tudi sta – toda, ko nekaj počneš prvič, stvari morda ne bodo šle povsem po načrtih. Kot pravi star pregovor, vaja dela mojstra.

2) Brez panike

Kmalu se bo rodil majhen človek, ki bo povsem odvisen od vas. To je lahko strašljiva misel, vendar, brez panike.

Lahko preberete vse knjige o starševstvu, obiščete vse tečaje za dojenčke in tako naprej, vendar vas to ne more pripraviti na eksplozijo kakca sredi supermarketa ali na to, da bo vaš otrok bruhal na zadnjem sedežu, medtem ko boste v prometnem zastoju.

Mislim, da je ključno, da ne paničarite in da sprejmete stvari takšne, kot so. Biti oče je res najboljša izkušnja, ki jo boste kadarkoli doživeli, zato poskusite uživati ​​ob tem.

3) Vzemite si čas za svojo ženo

Izmed vseh petih točk na tem seznamu, je ta najtežje izvedljiva, vendar je izjemno pomembna.

“Toda kdo ima čas, da gre na zmenek, ko imaš novorojenčka?”

Stvar je v tem, da si moraš vzeti čas.

Nekaj ​​tako preprostega, kot je kava ali kosilo samo v dvoje, lahko veliko pripomore k vajinemu odnosu in počutju. Ura stran od starševskih obveznosti, ki vama zdaj kreirajo življenje, ko se lahko preprosto sprostita in se pogovarjata in ki ne vključuje otroških robčkov, dela čudeže.

4) Ne primerjajte se z drugimi

To je nekaj, kar počnemo vsi, tudi očetje. Ne glede na to, ali gre za primerjavo vozičkov, prehranjevalnih navad otrok ali števila besed, ki jih izgovorijo do določene starosti. Toda resničnost je taka, da smo vsi na svoji poti starševstva, in primerjava vaših izkušenj z izkušnjami nekoga drugega le redko pomaga.

Nekateri očetje so zelo praktični, drugi niti ne. Nekateri so bolj, drugi manj samozavestni. Nekateri očetje delajo od doma in imajo srečo, da svoje otroke videvajo vsak dan, drugi pa delajo daleč stran in morda z njimi ne preživijo toliko časa. Nekateri otroci shodijo do prvega leta, nekateri potrebujejo malo dlje.

Vsi ti različni scenariji vodijo do različnih izkušenj očetovstva. Moj nasvet je, da se raje kot na primerjanje z drugimi osredotočite na razvoj lastnega otroka in svojo očetovsko pot, saj niti dva očeta nimata enakih izkušenj.

5) Izkoristite čas za spanje, dokler lahko

Lahkoten nasvet, ki pa skriva toliko resnice. Vsem bodočim staršem svetujem, naj kar najbolje izkoristijo čas, ko še lahko neovirano spijo.

Da, starševstvo je najboljša izkušnja vseh časov, in da, očetovstvo je najbolj nagrajujoča stvar na planetu, toda ali je to, da želim eno mirno noč v petih letih, odkar sem oče, res preveč?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja