17. november – Svetovni dan nedonošenčkov

nedonosencek

Ali ste vedeli, da je vsak deseti novorojenček na svetu nedonošenček? In da vsak 15. nedonošenček prezgodnjega poroda ne preživi? 

Po svetu se vsako leto prezgodaj rodi kar 15 milijonov otrok. Preživetje nedonošenčkov, ki lahko tehtajo celo manj kot pol kilograma, je rezultat čudeža moderne medicine. Vseeno zaradi zapletov, ki so povezani s prezgodnjim porodom, letno umre 1 milijon otrok. 

V Sloveniji za nedonošenčke v prvih dneh in tednih skrbijo v neonatalnih oddelkih nekaterih slovenskih splošnih bolnišnic, kritično ogroženi pa se zdravijo v intenzivnih enotah obeh univerzitetnih kliničnih centrov. Zaradi nepopolne razvitosti imunskega sistema in drugih organov so ti otroci veliko bolj dovzetni za razne okužbe. Njihova telesca so izredno ranljiva, kar znajo povedati zlasti vsi tisti starši, ki so ure in ure, noči in dneve, tedne in mesece nemočno gledali svoj mali čudež in upali, da bo boj za življenje uspel.

Da bi otroke kar najbolj zaščitili pred možnimi okužbami, so na 5. kongresu preventivne medicine, ki je pred enim letom potekal v Portorožu in se ga je udeležilo preko 250 strokovnjakov javnega zdravja, govorili prav o zaščiti pred nevarnim respiratornim sincicijskim virusom (RSV). O njem smo že pisali, saj vsako leto v času od jeseni do pomladi v posteljo poleže kar veliko število otrok.

Nedonošenčki so tudi tu posebej rizična skupina. Predstojnik Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike v UKC Ljubljana, prim. dr. Ivan Vidmar, je na kongresu pojasnil: »Nedonošenčki imajo veliko težav z dihanjem zaradi nezrelosti pljuč, dihalnega centra in celotnega organizma. V primerjavi z donošenimi otroki so njihove dihalne poti ožje in ob okužbi reagirajo z večjo obstrukcijo.«

In čeprav so nedonošenčki brez dvoma pravi borci, se pri Združenju za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu že nekaj let aktivno ukvarjajo z iskanjem novih in še uspešnejših preventivnih ukrepov, ki bi kar najbolje zaščitili rast otrok v inkubatorjih, njihovim staršem pa omilili zahteven čas boja “med svetlobo in temo”.

V Sloveniji sicer imamo Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom. Na svetovni ravni pa prav danes, 17. novembra, obhajamo Svetovni dan nedonošenčkov

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja