12-letna hči in njene zelo močne menstruacije – kako naj ji pomagam?

Foto: Shutterstock

Spoštovani,

12-letna hči je letos prvič dobila menstruacijo. Od vsega začetka gre za zelo močne in dolgo časa trajajoče menstruacije. Ker so tako močne, večino dni uporablja nočne vložke. Trajajo od 8 – 10 dni.

Moje menstruacije so bile podobne, le da v mladosti obenem še zelo boleče. Vidim, da zelo trpi in jo je groza, da ji bo kri v šoli premočila hlače.

Kako ji lahko pomagam?

Meta


Lepo pozdravljeni! 

Imeti močne krvavitve ni enostavno. Že nam odraslim ženskam je težko, pa smo tega navajene in nekako vemo, kako postopati. Zato še kako razumem, da je vaši hčeri v tej situaciji, ko se z menstruacijo šele spoznava, še toliko težje. Tako da kot prvo res nujno potrebuje vašo podporo in razumevanje, pa tudi tolažbo.

Menstruacije, kot jih opisujete, niso ravno običajne menstruacije. Pri najstnicah pride do njih zato, ker se hormonsko ravnovesje šele vzpostavlja, telo pa na hormone tudi intenzivneje reagira kot v kasnejših letih. Močne menstruacije so lahko izčrpavajoče za telo, pripeljejo pa lahko tudi do slabokrvnosti. Zato ne bo odveč, če hčerino stanje spremljate in se po potrebi tudi posvetujete z zdravnikom.

Kaj pa vseeno lahko storite sami?

Kot prvo pomoč za preprečitev, da bi kri ušla čez oblačila, priporočam uporabo zaščitnih hlačk, recimo takšnih, ki imajo všito nepremočljivo podlogo in tako ujamejo kri, če ta uide mimo vložka. Sama imam z njimi dobre izkušnje in jih tudi preventivno oblečem v dneh z močnejšo krvavitvijo. Pišete, da ima vaša hči zelo močne menstruacije, zato bi bile zanjo še boljša izbira slednje na tej povezavi. Te hlačke ne samo, da zaščitijo pred uhajanjem kapljic krvi, ampak so tudi vpojne in tako lahko vsrkajo večjo količino tekočine. Ob šibkejših menstruacijah se jih lahko uporablja tudi samostojno (brez vložka).
Dolgoročno pa lahko poskušate jakost krvavitve uravnavati s primerno izbiro prehrane. Ta naj bo bogata z vitamini, minerali (predvsem kalcijem in železom) ter dobrimi nenasičenimi maščobami. Pri uravnavanju ciklusa in s tem tudi krvavitev se dobro obnese konopljika (Vitex), na umirjanje krvavitev pa naj bi ugodno vplivalo tudi uživanje ingverja in kurkume.

Krvavitev zmanjšajo (za 20-45 %) tudi nesteroidni antirevmatiki, ki se jih sicer pogosto predpiše pri bolečih menstruacijah, npr. ibuprofen. Vendar vam pred jemanjem slednjih svetujem posvet pri zdravniku.  
Močno upam, da bosta s hčerko našli način, ki ji bo pomagal prebroditi dneve s krvavitvijo.

Maja Vovk, mag. farm. ter sovoditeljica delavnic pri Zavodu Iskreni

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja