Zavihajmo rokave

Thumbnail

Zakaj so hišna opravila pomembna za razvoj otrok? Katera so primerna in pri kateri starosti? Kakšni so argumenti »za« in kakšne koristi ima otrok od tega pozneje v življenju?

Raziskave kažejo, da otroci, ki so vključeni v hišna opravila, razvijejo naslednje lastnosti: manjša verjetnost da bodo jemali droge, sposobni bodo graditi zdrave odnose, imeli bodo višji IQ, bolj verjetno bodo dokončali šolanje in bodo uspešno zakorakali v poklicno kariero. Bolj bodo samozavestni in razvili bodo dober odnos do dela.

Že triletnik vam lahko pomaga. Seveda bo trajalo dlje, vendar je pomoč malega pomočnika vredna še več. Tudi če niste začeli zgodaj, je bolje začeti pozno kot nikoli. Bolj uspešni boste, če boste opravila postopoma vključili v otrokovo življenje.

Starosti primerna opravila

Katere vrste opravil je vaš otrok že sposoben opraviti? Ponujamo vam nekaj predlogov za vsako starostno skupino. Vendar vi najbolje poznate svojega otroka, zato presodite, kaj je zanj primerno in kaj morda pretežko. Kljub temu otroka ne podcenjujte; dovolite, da vas preseneti s tistim, kar lahko stori.

• Dva do tri-letnik lahko pospravi igrače, pobriše razlito tekočino in nahrani živali. 

• Štiri in pet letniki lahko že posteljejo svojo posteljo, izpraznijo koš za smeti, prinesejo pošto, počistijo mizo, rujejo plevel in zalijejo rože. Majhni otroci obožujejo metle, samokolnico in ostalo orodje v otroški izvedbi. 

• Šest in sedem letniki lahko razvrstijo perilo, pometejo tla, pomagajo pripraviti kosilo in se oglasijo na telefon. 

• Osem in devet letniki lahko pospravijo živila, pripravijo prigrizke, pobrišejo mizo po obroku, pospravijo perilo, šivajo gumbe, kuhajo preproste hrane, pobrišejo tla in peljejo hišne ljubljenčke na sprehod. 

• Deset in več letniki: dajo prat perilo, počistijo kopalnico, operejo avto, pomijejo okna, kuhajo kosilo pod nadzorom, varujejo manjšega otroka, kosijo travo, počistijo kuhinjo in zamenjajo rjuhe. 


www.kindredmedia.com.au

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Najpomembnejše je prisluhniti, kaj otrok z veseljem počne in mu to delo prepustiti, pa čeprav ga ne izvrši tako perfektno, kot bi ga mi sami. Tako naš triletnik z navdušenjem posesa in pomete stanovanje, pobriše prah, zelo uspešno skrbi za lončnice, občasno pomiva posodo, pripravi mizo, pograbi listje in ga odpelje na kompost idr. Upam, da ga navdušenje za gospodinjska dela ne bo zapustilo 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja