P. Andraž Arko: “Jezus se bo rodil tam, kjer imam jaz ‘štalo'” (video)

“Ključno vprašanje pri praznovanju božiča je: kje jaz potrebujem odrešenje? Kje midva kot mož in žena potrebujeva odrešenje, kje mi kot družina potrebujemo odrešenje? In tja povabiti Jezusa. V ‘štalo’ naših odnosov,” nas v predbožični video oddaji usmerja p. Andraž Arko.

“Četudi bomo peli Sveta noč, imeli lučke na smrekici in lepo okrašene jaslice, dobro in okusno večerjo, so to zgolj okraski in kulinarika, neke vrste spremljevalni program,” še izpostavi in doda: “V resnici pa se dotik Novorojenega zgodi tam, kjer sem jaz ubog in majhen. Odrešenik vstopa v naše rane, v naša razsuta življenja.”

Moramo božič res “doživeti”?

V oddaji nam p. Andraž pove, da smo kar malo obsedeni s tem, da bi morali božič “doživeti”, v smislu, da bi se na tisti dan zgodilo nekaj čarobnega. Ravno zaradi teh pričakovanj (večkrat previsokih in nerealnih), pa nas dnevi pred božičem delajo napete, živčne in utrujene. Tekom pogovora nas p. Andraž želi razbremeniti te romantične podobe božiča, ki je močno povezana s tradicijo peke piškotov, potice, čiščenjem in krašenjem doma, s prijetnimi občutki, ko bi se vsi morali imeti lepo in se imeti radi ipd. “Vse to je lahko odličen teren, da se pred božičem ‘fajn skregamo’, pove. Pomembnost vidi v tem, da ostajamo svobodni in ne zgolj vezani ne nekaj “kar mora biti” ali “kar je vedno bilo”.

Zato nas je zanimalo:

  • Kako si v družini ustvariti mirno praznovanje božiča?
  • Kako si praznovanje poenostaviti, če imaš doma najstnike ali pa majhne otroke?
  • Kako se veseliti božiča, tudi če si sam ali v drugačnih okoliščinah, kot si bil prej? 

P. Andraž nam v oddaji tudi spregovori o knjigi Pr(a)va božična zgodba. Kot sta jo zapisala evangelista Matej in Luka, ki je izšla pred nekaj dnevi. Knjiga govori predvsem o prvih dveh poglavjih Matejevega in Lukovega evangelija, ki opisujeta Jezusovo otroštvo. Kot njen avtor nam jo p. Andraž ekskluzivno predstavi: za koga je knjiga napisana, kaj je njena posebnost, kaj lahko bralec zanimivega izve in kaj se ga je med pisanjem najbolj dotaknilo. Prav tako pa nam p. Andraž polaga na srce, v kaj naj bomo usmerjeni, ko vstopamo v novo leto.

Oddaja je tokrat dostopna vsem našim bralcem in sledilcem in si jo je vredno ogledati do konca.