Otrok, ki je ob izgubi ljubljene osebe prezrt, ne more vstopiti v proces žalovanja

Otrokom moramo dovoliti, da se od umirajočega poslovijo, da gredo na pogreb, pravi mag. Urška Petak, psihosocialna svetovalka in prostovoljka pri Slovenskem društvu hospic. Kaj pa se zgodi s tistimi otroki, ki jim te izkušnje niso bile dovoljene? Ali še več, če so se njihovi bližnji obnašali, kot da se ni nič zgodilo? Če so pozabili, da tudi oni doživljajo žalost, praznino in imajo glede smrti veliko vprašanj?

Mag. Urška Petak, med drugim tudi avtorica knjige Tvoja pot – Sopotnik skozi izkušnjo žalovanja, je v video oddaji spregovorila o posledicah, ki jih doživljajo otroci, ki so prezrti žalovalci, hkrati pa nas opremila z nasveti, kako tem otrokom pomagati:

  • Kaj otroku povzročamo, če mu prepričimo slovo od umrle osebe, ki jo je poznal in imel rad?
  • Kako se obnaša otrok ali mladostnik, ki je postal “prezrt žalovalec”? Kateri so tipični znaki vedenja, ki vzbujajo rdeči alarm?
  • Na koga se je potrebno obrniti, ko otrok trpi zaradi nepredelane žalosti?
  • Kaj moramo odrasli najprej razčistiti pri sebi?
  • Kateri pripomočki otroku pomagajo, da bo lažje spregovoril o svojih občutkih?

Vabljeni k ogledu kratkega video napovednika!

Oglejte si tudi oddajo z mag. Urško Petak: Kako otroci dojemajo smrt in na kakšen način žalujejo?

Na portalu Iskreni smo za vas pripravili serijo video vsebin, ki vam bodo na voljo vsak teden. Vabljeni k spremljanju! >>

Vsi videi so dostopni našim naročnikom. Postanite naročnik portalov Iskreni in Domovina. Z enim naročniškim paketom dostopate do raznolikih vsebin s področja vzgoje, partnerstva, odnosov, aktualnega dogajanja, politike, gospodarstva …