Jon Kanjir, samostojni podjetnik in študent: “Nova šola in okolje sta lahko odskočna deska za nove prijatelje, hobije in možnosti” (video)

Za mnoge mlade je letošnje leto prelomno: nekateri bodo zapustili osnovnošolske klopi, drugi srednješolske, pred obojimi pa se postavlja eno vprašanje: kam naprej?

Vedeti, kaj želimo početi v svojem življenju, pa je skoraj tako pomembno kot vedeti, zakaj smo se rodili. To spoznanje nam daje moč, da stopimo s samozavestjo in odločnostjo, ter ustvarimo življenje, ki je resnično naše, in ki odmeva v brezčasnosti.

Pogledati na poklicno odločanje skozi oči mladih

Je to pot lahko najti? Kaj če bi tokrat prisluhnili, kaj imajo mladi povedati mladim? 20-letni Jon Kanjir, študent podjetništva, ki je že pri svojih 17-ih letih postal samostojni podjetnik, v video oddaji pravi, da je pomembno biti odprt za raziskovanje in različne izkušnje ter biti pripravljen sprejeti tudi neuspehe kot del učnega procesa.

Ključnega pomena na tej poti je, pravi nadarjeni študent, “da vemo, kaj nas veseli, še bolj pa, da ugotovimo, kaj nas ne veseli”. Prav tako pa ne smemo iti mimo tega, da ne bi aktivno iskali informacij o različnih možnostih, ki obstajajo.

Zato nas v oddaji najprej popelje skozi lastno pot iskanja in preizkušanja, nato pa na podlagi svojih izkušenj poda kopico nasvetov (tako za starše kot za mladostnike), kako se lažje orientirati v času pretehtavanja, kje nadaljevati svojo poklicno ali študijsko pot:

  • Kako se odločiti, če te zanima veliko stvari?
  • Kaj takrat, če te nič ne veseli?
  • Kam iti po nasvet?
  • Kakšna je pri tem vloga staršev in družine?
  • Kako se pripraviti na spremembo šole, okolja in prijateljev?
  • In če se znajdeš na napačni šoli?
  • Kako ostati pozitiven glede prihodnosti?

Tekom oddaje spregovori tudi o tem, kako pomembno je početi stvari za dušo in za lepši jutri drugih. Omeni tudi čas preizkušenj, ki se lahko pojavijo med šolanjem in kako se ni vredno ukloniti družbi ter “bluzenju na telefonu”. Čas šolanja vidi kot enkratno priložnost, da lahko na novo zaživiš in se ob prostočasnih dejavnostih naučiš veliko življenjskih izkušenj.

Če bodo mladi imeli jasno vizijo svoje prihodnosti, bodo bolj osredotočeni, motivirani in vztrajni. Prava odločitev jim bo dala notranji mir in zadovoljstvo ter jih napolnila z neustavljivo energijo in pogumom.

Vabljeni k ogledu celotne oddaje, ki vas bo navdušila. Koliko pozitivne energije, volje do življenja in srčnosti se nahaja v mladem človeku! Še najbolj pa bo koristno, če si oddajo ogledajo mladi, ki se odločajo.

Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!

O Jonu: Jon Kanjir se je že na začetku osnovne šole začel ukvarjati z vzgojo in prodajo sadik paradižnika, pri 10-ih letih z vzrejo perutnine (kokoši, prepelice …), valjenjem in prodajo jajc, pri 17.-ih pa je napisal in izdal že svojo prvo slikanico za otroke. Prvi knjigi so sledile še tri. Danes je poleg študija podjetništva tudi urednik otroške literature pri Založbi 5KA, vodja projekta Luka bere, prostovoljec in zunanji sodelavec pri Slovenskem društvu Hospic, predavatelj po osnovnih šolah in dogodkih, motivacijski govorec, dela na radiu in piše za različne portale, hkrati pa je tudi prostovoljni gasilec, predsednik Sadjarskega društva Franca Praprotnika Mozirje in še bi lahko naštevali. Zelo ga veseli delo z mladimi, saj jim, kot pove v oddaji, “želi dati moč, da bi si drznili poskusiti in iz njihovega življenja naredili nekaj lepega”.

Postanite naročnik portala Iskreni. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.