Manca in Benjamin Izmajlov: “Otroci, ki se ukvarjajo z glasbo, se v šoli lažje učijo” (video)

V svetu zakoncev Izmajlov, Mance in Benjamina, glasba ne le odmeva, ampak postaja neločljiv del zgodbe njihovega družinskega življenja. V navdihujočem pripovedovanju o pomembnosti glasbene vzgoje v zgodnjem otroštvu gosta razkrijeta, kako lahko živo petje in glasba dobrohotno vplivata na slehernega človeka.

Pomen žive glasbe v otrokovem življenju

V intervjuju z glasbenikoma, ki sta prav tako starša, izvemo:

  • Kako sta svojo ljubezen do glasbe uspešno prenesla na svoje tri hčerke?
  • Zakaj je živo petje očeta ali matere za otroka tako pomembno?
  • Kaj je pri uspavankah tisto, kar otroke pomirj?

Tekom oddaje pa vrhunska glasbenika odgovorita tudi na naslednja vprašanja, ki starše zelo zanimajo:

  • Kako glasba oblikuje človeka?
  • Po čem se prepozna, da je otrok glasbeno nadarjen?
  • Kdaj ga je primerno vpisati v glasbeno šolo?
  • Kako otroka spodbujati pri igranju inštrumenta?
  • Kaj otrok pridobi, če začne že kot majhen igrati na inštrument?

Oba umetnika tekom pogovora spomnita še na druge veščine, ki jih otrok pridobi med ukvarjanjem z glasbo, ter delita svoje izkušnje o tem, kako sta se že pri šestih letih začela učiti igranja na inštrument.

Odkrivanje kvalitetne glasbe

V oddaji nam še pojasnita, kako ločiti med kvalitetno in ceneno glasbo ter zakaj je pomembno, da smo izbirčni pri tem, kaj gledamo in poslušamo. Izmajlova zato staršem priporočata, naj spodbujajo otroke k branju knjig in poslušanju raznolike glasbe, ne le tiste, ki je aktualna v zadnjih nekaj letih. Tako se bo otrokovo dojemanje sveta širilo, obogatilo in postalo bolj celovito.

Otroška knjiga: “Najlepše pesmice za vse letne čase”

Foto: Jaka Krenker

Manca in Benjamin Izmajlov s svojim pozitivnim pristopom do glasbe, umetnosti in življenja navdihujeta ne le svoje otroke, temveč tudi vse starše, da prepoznajo bogastvo, ki ga lahko prinese glasbeno izobraževanje v življenje njihovih najmlajših.

V ta namen sta glasbenika pred kratkim ustvarila prav posebno knjigo “Najlepše pesmice za vse letne čase”, v kateri je zbranih 25 pesmi, opremljenih s čudovitimi ilustracijami, notami, CD-jem, QR-kodo za mp3 in posebnim glasbenim kotičkom. V oddaji pripovedujeta, kako je projekt nastal, na kaj sta gledala pri izbiri pesmic in kaj sta želela, da otroci začutijo preko ilustracij. “Gre za ljudsko izročilo in sodobnejše pesmice druge polovice 20. stoletja. Iskala sva raznolike, svetle in radostne pesmi, in tako je nastal svetel, igriv in radosten projekt”, pripoveduje Manca. Z Mancinim glasom sta tem pesmicam “dala novo življenje.” “Otrokom sva želela ponuditi premium izdelek,” pove Benjamin, se pravi nekaj, v kar sta vložila vse svoje znanje in izkušnje.

Sicer pa zakonca petja ne spodbujata samo pri otrocih, ampak tudi pri odraslih: “Petje je najboljši način boja proti depresiji, vsakomur, tudi odraslemu, ki ima težave, se priporoča, da se vključi v kakšen pevski zbor. Način dihanja in vibracije, ki se dogajajo, ko poješ … ne moreš biti slabe volje, če to počneš vsak dan,” sta prepričana.

Vabljeni k ogledu celotne oddaje, ki je tokrat ODPRTA tudi za nenaročnike.

Knjigo Najlepše pesmice za vse letne čase je mogoče kupiti tudi v naši spletni trgovini.

Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.