Andi Mamić: Če otroku izpolnimo vse želje, mu delamo veliko krivico (video)

“Otroka smo oropali hormonskega nihanja, ki je sedaj vedno bolj plitvo, in zaradi tega otrok tudi ugodja ne občuti več,” v video oddaji pojasnjuje Andi Mamić, ki kot strokovni delavec že 15. leto dela z otroki, ki imajo vedenjske in čustvene težave. Čeprav se pretežno giblje med njimi, pa mnoge negativne trende opaža v celotni družbi: “Otroci so prehitro preplavljeni z vsemi dobrinami, težko jih motiviramo in smo pred izzivom: kako otroka nagraditi, ko že ima vse?” Stanje, ki se kaže tudi v tem, da določeni otroci na rojstni dnevih niti ne odprejo vseh daril, pripoveduje.

Kot vodja enote mobilne pomoči v družini v Strokovnem centru Planina ob tem opozarja, da nam “gori streha”, vidi pa tudi, da se kljub rdečim alarmom (porast hujših čustvenih in vedenjskih težav) pozornost posveča drugim področjem, vzgoji pa ne.

Zato poleg razlage, kdo so otroci s čustvenimi in vedenjskimi težavami, od kod izvirajo njihove težave ter kakšen način vzgoje nanje najbolj deluje, predstavi tudi mnoge vzgojne metode, ki se jih sodobni starši poslužujejo, ob katerih pa ne vedo, da s tem otroku izredno škodijo.

V video oddajo tako izveste:

  • Kako vzgajajo “permisivni starši”, ki sicer ne prisegajo na permisivno vzgojo?

Po njegovem mnenjeu, se je permisivna vzgoja danes izoblikovala v “vserazumevajočo” vzgojo, kjer starši želijo otroku na lep način, s pogovorom, razložiti, kar ni naredil prav. Ne učijo pa ga sprejemanja odgovornosti za njegova dejanja. Še več, odlično razloži, v katerih primerih je pogovor z otrokom zanj celo škodljiv.

  • Zakaj so starši pri vzgoji vse manj sproščeni?
  • Kako se mimogrede vzgajajo potencialni narcisi?
  • Vzgoja brez čustev – nov škodljiv trend, kjer se vzgajajo brečutni otroci.
  • Ločevanje med otrokovimi pravicami in ugodnostmi – ugodnost pa za otroka ni samo telefon, ampak predvsem prosti čas in igra.

Strokovnjak omenja tudi, zakaj je pomembno, da otrok kdaj pa kdaj tudi “frustrira”, čaka, se zjoka, potrpi … Realnost pa je, da otroka varujemo že pred najmanjšimi nevščečnostmi, smo nanj preveč osredotočeni, še več, dodelimo mu celo mesto glavnega odločevalca v družini.

Sogovornik v oddaji izpostavlja še druge izzive, s katerimi se srečujejo tako starši kot otroci. Prav tako pa poudarja vlogo očetov, ki je že nekaj časa postavljena na stranski tir. Opozori tudi na predšolsko obdobje, v katerem moramo selekcionirati, kaj mora otrok v tem obdobju spoznati in doživeti ter čemur ni dobro, da je izpostavljen. Strokovni delavec, ki vidi, kako pomembno je, da otroke naredimo odporne na življenje.

Vabljeni k ogledu celotne oddaje, ki jo tokrat ODPRTO ponujamo tudi za naše nenaročnike.

Postanite naročnik portala Iskreni in si oglejte še druge oddaje, ki vam konkretno pomagajo pri vzgoji otrok.

Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>

Naročite se na portal Iskreni in podprite naše delo za družine, za katere želimo, da živijo svoj polni potencial znotraj izpolnjujočih in zdravih odnosov.