Skip links

Skupina za očete

Da bom zares oče v pravem pomenu besede!

Prijava

Biti oče ni vedno enostavno!

Skupina za očete je namenjena izmenjavi izkušenj »dobrih praks« očetovanja in odgovarjanju na izzive, s katerimi se sodobni očetje srečujejo. S pomočjo konkretnih situacij so očetje vzpodbujeni k iskanju globljega stika z otrokom in trdnejšega sodelovanja z mamami.

Kdaj?

8 sredinih večerov (od 20.30 do 22.30). Začnemo 1. marca 2023!

Kje?

preko spleta

Cena?

100 € za vseh 8 srečanj (12,5 €/srečanje)

Kdo sem kot oče?

Odnos z otrokom.

Omejevanje in prepovedi.

Moj odnos z ženo.

Edinstvena izkušnja

  • Kdaj in kako sem vstopil v odnos s svojim otrokom? Kako sem ga pričakoval? Na kak način lahko gradim odnos z otrokom?
  • Kaj vse iz moje preteklosti se prebuja ob otroku? Kako doživljam nasvete s strani svojih in ženinih staršev?
  • Kaj se je po porodu spremenilo v odnosu z ženo? Kako lahko (po)skrbim za otroka in za najin odnos? Kakšna je najina intima?
  • Kaj naredim z otrokovo jezo in agresijo? Na kak način lahko pomagam otroku kultivirati jezo, da jo bo uporabil na funkcionalen način?
  • Kako zdržim neprijetnost omejevanja in prepovedi? Na kak način discipliniram? Na kak način otroka potrjujem?
  • Kako otroka uvajati v svet? Kako mu pomagati oditi od doma: v vrtec, šolo, internat …? Kako razumeti najstnika?
Prijava

Skupino vodi …

Voditelj Skupine za očete ter delavnic za očete in sinove
Kaj o tej skupini pravijo očetje?
Pogosta vprašanja

Ne. Na vsakem srečanju imamo sicer določeno vsebino, vendar jo pogledamo predvsem iz praktičnega vidika in iščemo konkretne rešitve, včasih tudi kakšno odigramo. Dvakrat se nam na skupini pridruži tudi zakonska in družinska terapevtka, da lahko v igri vlog mama-oče tudi preizkusimo različne situacije.

Eno od ključnih pravil skupine je zaupnost, kar pomeni, da se člani skupine zavežemo, da ne bomo izven skupine razlagali, kaj je kdo rekel. Drugo pomembno pravilo pa je spoštovanje vsakega posameznika, kar pomeni, da vsak pove tisto in toliko, kolikor želi in čuti, da zmore. Izkušnje (in tudi raziskave) kažejo, da več ranljivosti in ključnih tem, kot jih udeleženec izpostavi v skupini, večje so koristi in spremembe na koncu skupine. A seveda je pri razkrivanju vsak udeleženec avtonomen, vloga voditelja pa je, da ustvari varno okolje za rast posameznika.

Skupina je po svoji naravi podporna, čeprav ima lahko terapevtske učinke na posameznika in odnose, v katere vstopa. V tem smislu je koristna tudi za očete, ki se srečujejo s težavami v čustvovanju in vedenju svojih otrok, primarno pa naslavlja situacije, s katerimi se srečuje večina družin. V primeru dileme, ali je skupina primerna za vas, se lahko obrnete na voditelja skupine.

Oblikovali smo socialni sklad, ki je namenjen vsem, ki so se znašli v finančni stiski. Del kotizacije tako pokrijemo vsem, ki so se znašli v hudi stiski in nas prosijo za pomoč. Več informacij dobite na [email protected].