Zorenje moje molitve

Mateja Kropec Šega
Nedelja, 2. oktober 2016, 5:15
Image
woman-praying1
Starejša kot sem, bolj odkrivam navdušujočo moč molitve. V mladosti sem sicer redno molila, ampak zares se mi molitveni svet odpira šele zdaj, v srednjih letih.

Vedno bolj razumem podobe starejših žena, ki v rokah kar naprej vrtijo rožni venec. Čutim, da imajo stvari svoj čas. In moj čas prihaja.

Molitev v samskosti

V samskih letih sem molitev dostikrat jemala ali kot obveznost ali kot pomočnika, včasih kot spovednika. Molitev je bila pogosto povezana s takimi ali drugačnimi čustvi. Če niso bila vzrok za molitev, so bila pa pogosto posledica.

Kot par sva začela s preprostimi križi na čelo in kratkimi stavki blagoslova. Kratke stavke počasi podaljšujeva.

Molitev v dvoje

Z mojim nekdanjim fantom, zdajšnjim možem, sva hitro začutila, da bi bilo prav najino prijateljevanje povezati z Bogom. Na tem področju se še vedno učiva in iščeva kompromise, ker imava precej različne načine osebne molitve. Ampak vaja dela mojstra.

Na nekih duhovnih vajah nam je voditelj razlagal o tem, kako ga je prijatelj učil balinanja. Imel je znamenit stavek, ki ga je naš voditelj prenesel tudi na področje začetka učenja molitve. »Rajši krajši!«

Midva sva ga vzela zelo zares. Začela sva s preprostimi križi na čelo in kratkimi stavki blagoslova. Kratke stavke počasi podaljšujeva in iščeva načine in čas, kdaj in kako se bolj povezovati tudi skozi molitev. V veliko idejno pomoč, kako moliti, pa so nama bile tudi Delavnice molitve in življenja, ki sva se jih pred leti skupaj udeležila.

Tisti, ki smo doma, se zvečer zahvaljujemo za minuli dan, posebej se spomnimo na onega, ki manjka.

V letih majhnih otrok sva v dvoje težko redno molila. Dnevi so bili itak napolnjeni, jutra so se začenjala z jokom in hitenjem, večeri pa končevali s tem, da je eden ali drugi »padel dol«. Ob odraščajočih otrocih se nama tudi na tem področju odpirajo nove možnosti, ki se jih skupaj veseliva.

Družinska molitev

Ta je pri nas zelo živa. Čez teden smo sicer zelo redko vsi za mizo, ker so otroci razkropljeni po aktivnostih. Ampak – kolikor nas že je – se redno skupaj zahvaljujemo za hrano in prosimo za tiste, ki jih ni doma. Zdi se mi, da nas to na neverjeten način povezuje.

Večeri so enaki. Ob uri, ko mora naša najmlajša spat, starejših pogosto še ni doma. Ampak – tisti, ki smo, se zahvaljujemo za minuli dan, posebej se spomnimo na onega, ki manjka. Sploh če koga ni za daljši čas, več dni ali celo tednov, je redno udeležen v naših molitvah in deležen blagoslova vseh družinskih članov.

Prayer-Family

Zvečer molimo tudi za druge, za katere čutimo, da potrebujejo našo molitveno podporo. Za prijateljico, ki ji je umrl oče, znanko, katere starša se ločujeta, ostarelo in bolno teto, sošolca, ki ne more in ne more popraviti ocene … Pa za vse naše drage, ki so se že poslovili od nas in na nas čakajo v nebesih; tudi oni so ob večerih v naših srcih in molitvah.

Poseben čas, ki je v naši družini namenjen molitvi, so tudi jutra. Od doma odhajamo ob različnih urah, največkrat se zjutraj niti vidimo ne vsi. Ampak vsaj tisti, ki se peljemo v mojem avtu, se združimo v molitvi. Zmolimo jutranjo molitev in če ima kdo iz družine posebno težek dan, zmolimo še zanj. Na koncu pa vsako jutro sledijo družinske litanije. Priporočamo se svetnikom, ki so naši godovni zavetniki, zavetnikom naših najožjih sorodnikov, zavetnikom naših botrov, sv. Krištofu, slovenskim blaženim in zavetnikoma župnijske in podružnične cerkve. Pa občasno še komu.

V mlajših odraslih letih sem bila zelo vpeta v skrb za otroke. Moja molitev je bila sestavljena bolj iz posameznih vzklikov Bogu.

Osebna molitev

Ta mi je še posebej ljuba. Vstopili smo v oktober, ki je mesec rožnega venca. Kakor mi je bila ta molitev v mlajših letih dolgočasna, tako mi postaja zadnje čase vedno ljubša. Sploh v avtomobilu me spremlja pravzaprav vedno. Eni si v avtu dajo na glas glasbo, drugi poslušajo poročila, jaz pa pogosto molim. Že nekaj let v oktobru ne molim s kakšnim namenom. Prepustila sem Bogu, da moje molitve sprejme in jih doda tja, kjer je potrebno.

V mlajših odraslih letih sem bila zelo vpeta v skrb za otroke. Moja molitev je bila sestavljena bolj iz posameznih vzklikov Bogu. Za več nisem imela niti časa niti energije. So nam pa ti vzkliki pomagali priti skozi težka leta. Zdaj sem nekoliko razbremenjena. Otroci moje fizične skrbi potrebujejo manj, molitev pa, verjamem, bo vedno dobrodošla.

Občudovanje narave, žarenje otroških oči, ljubezniv dotik med nama z možem. Ali je sploh potrebno kakšno dodatno potrdilo, da Bog je?

Ugotovila sem tudi, da smo ljudje čudovito opremljeni za molitev rožnega venca. Bog nam je namreč dal deset prstov, ki pridejo zelo prav tudi v kakšni čakalnici …

Molitev brez besed

Veliko mi pomeni tudi molitev, v kateri ni nobenih besed. Občudovanje narave, žarenje otroških oči, ljubezniv dotik med nama z možem. Ali je sploh potrebno kakšno dodatno potrdilo, da Bog je? Vem, zatrdno vem, da me ima nebeški Oče rad in da se me veseli vsakič, ko z Njim poiščem stik.

Foto: post40bloggers.com, uk.pinterest.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.