Zakaj je hvaležnost nujna oprema za srečno življenje in kako jo negovati

Eva Strajnar
Sreda, 28. december 2016, 5:25
Image
hvaleznost

Se vam pogosto zdi, da imate vse, pa morda niti niste tako srečni, kot bi lahko bili? Današnji svet potrošništva nam ponuja ogromno. In nas prepričuje kaj vse potrebujemo, da bomo lahko srečni.

Zato ni nič nenavadnega, da se kmalu zapletemo v miselnost, da nam zmeraj nekaj manjka. In nismo nikoli zadovoljni.

V razvitem svetu se to dogaja vsem, otrokom in odraslim. Da bi prekinili začaran krog, pa moramo spremeniti svoj pogled. Obrniti se moramo od tistega, česar nimamo, k tistemu, kar imamo. In se za vse zahvaljevati.

Sreča je na vsakem koraku, če jo znaš videti

Najbrž poznate: »Tisti, ki ne zna biti srečen s tem, kar ima, ne bo srečen tudi, ko bo dobil tisto, česar nima.«

Prebujati in gojiti v sebi občutke hvaležnosti v vsakem dnevu je življenjska nujnost. Brez hvaležnosti postanemo arogantni in usmerjeni sami vase. Ob tem, ko se zahvaljujemo, pa se spomnimo na vse, kar imamo. Če se osredotočimo na to, kar imamo, postanemo mirnejši in srečnejši.

Hvaležnost spodbuja srce, da preobrača težave v darove, napake v preizkušnje. Ko spremenimo pogled na svet, se spremeni tudi naš svet, postanemo zadovoljni.

Kako lahko negujemo hvaležnost?

Zbrali smo nekaj idej za preproste vaje, ki nas spodbujajo, da postanemo bolj hvaležni.

LISTEK HVALEŽNOSTI

Vsak dan si na listek napišem tri stvari, za katere sem hvaležen v tistem dnevu. Lahko to storim že zgodaj zjutraj ali pa zvečer pred spanjem. Obesimo ga na hladilnik in preberimo vsakič, ko bomo hladilnik odprli. Večkrat, ko bodo naši možgani dobili signale hvaležnosti, bogatejši se bomo počutili.

NAPIŠIMO PISMO ZAHVALE

Ste ljubljeni osebi že povedali, koliko vam pomeni? Napišite pismo in ji ga pošljite. Če zberete pogum, ga lahko preberete tudi na glas. Verjamemo, da bo kljub težki nalogi, učinek nepozaben.

TEDEN DNI BREZ PRITOŽEVANJA IN KRITIZIRANJA

Se vam zdi to znanstvena fantastika? Naredite poskus in skušajte za teden dni ukiniti kritiko in pritoževanje. Kaj vam je pomembnejše v življenju, živeti ali vedno jamrati? Poskusite sami in spodbudite ljudi okoli sebe.

Če je izziv pretežak, poskusite z lažjim – vsakič, ko se boste čez nekaj/nekoga pritožili, se hkrati za nekaj/nekoga zahvalite. Stare navade se spreminjajo počasi, pa vendar se.

To je seveda le nekaj idej, gotovo imate sami na zalogi še kakšno. Vredno je poskusiti. Morda boste tudi vi lahko kmalu dejali: »Ko sem začel preštevati blagoslove v mojem življenju, se mi je življenje obrnilo na glavo.«

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid