Žabja pustolovščina

Polonca Sokol
Četrtek, 22. marec 2012, 18:39
Image
sekulja

Kako lahko preživite zabaven večer v stiku z naravo in pri tem opravite dobro delo?

Najbrž ste že opazili ob cestah nizke zelene ograjice, ki dvoživkam preprečujejo, da bi prečkale cesto.

Dvoživke se spomladi izkopljejo iz blata in začnejo svojo pot proti vodi, kjer bodo odložile mrest.

Čeprav se vam zdi, da so izredno hitre, če posebej kadar bi kakšno želeli ujeti,  pa so v resnici počasne in okorne (ker so pripravljene na odlaganje mresta).  

Njihove večtisočletne poti križajo naše ceste in žabe potrebujejo povprečno 10 minut, da pridejo čez. Lahko si predstavljate koliko možnosti imajo, da priskačejo na drugo stran ceste, še posebej, če je ta precej prometna.

Nesrečno povožene žabe pa ne pomenijo le tragičnega konca za njih same, temveč so nevarne tudi za voznike, saj vozišče postane zelo gladko, zaradi smradu pa neprijetne tudi za okoliške prebvalce.   

ograje2012

Tako so se aktivirala različna društva v katera so organizirane skupine prostovoljcev, ki pomagajo žabam pri prečkanju ceste. V lanskem letu so samo pri vasi Hraše čez cesto prostovoljci prenesli 15.000 dvoživk!  

Pri teh akcijah pa so dobrodošli prav vsi, ki so pripavljeni pomagati.

Kaj, ko bi si danes ali jutri zvečer tudi vaša družina privoščila žabjo pustolovščino? Nadeli bi si gumjaste škornje in odsevne jopiče, v roke vzeli močno svetilko in oblekli odsevni kopič, ter se podali v akcijo!

Že pri 4 – letniku bo to dogodek, ki mu bo še dolgo ostal v spominu. Ki bo odtehtal bazen, kino in podobna doživetja. Pa še brezplačno je!

Žabice so prišle na plano ob zadnjem dežju, ko so nočne temperature nad 4°C. Prostovoljci se bodo zagotovo zbirali še kak teden, vsak dan med 18:30 in 21. uro.

Če je za akcijo tudi vaša družina, preverite: kje, kdaj in kako lahko pomagate: http://www.pomagajmo-zabicam.si/ .

zabja napoved2

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.