Zabavne izjave papeža Janeza XXIII.

Uredništvo iskreni.net
Sobota, 26. april 2014, 5:00
Image
janezxxiii

Blaženi papež Janez XXIII., ki bo jutri razglašen za svetnika, je bil poznan po svoji toplini, preprostosti, odprtosti, velikodušnosti, čutu za socialno pravičnost, pa tudi po veliki hudomušnosti in smislu za humor.

"Papež Dobri" se glasi vzdevek, ki se je oprijel papeža Janeza XXIII., rojenega z imenom Angelo Giuseppe Roncalli v preprosti kmečki družini s 13 otroki. Svetniški papež  sicer izkušen diplomat, pastoralno moder duhovnik in škof, pogumen sklicatelj drugega vatikanskega koncila  je verjetno tudi zato premogel toliko odprtosti in človeške topline, da je ljudi, ki so se na večer odprtja koncila, 11. oktobra 1962, zbrali na trgu Svetega Petra, očetovsko domov pospremil s temi besedami: "Ko se boste vrnili domov, boste srečali svoje otroke. Pobožajte jih in jim recite: to vam pošilja papež. Če boste našli kako solzo, ki jo bo potrebno obrisati, spodbudno recite: 'Papež je z nami, še posebej v trenutkih, ko smo žalostni in nam je hudo.'"

Zgovorna je tudi njegova izjava o očetih: "Lažje je očetom imeti otroke, kot pa otrokom zares imeti očeta."

12 duhovitih 

Znak njegove vedre narave, odprtosti, dostopnosti in neposrednosti pa je tudi veliko število anekdot in zabavnih izjav, ki se mu jih pripisuje. Izbrali smo naslednje:

1. Ko je bil Janez XXIII. na obisku v bolnišnici, je nekega dečka vprašal, kaj bi bil rad po poklicu, ko bo velik. Deček mu je odgovoril, da ali policaj ali papež. "Jaz bi izbral poklic policaja, če bi bil na tvojem mestu," mu je odgovoril Sveti oče in dodal: "Papež lahko postane vsak, samo poglej mene!"

2. Janez XXIII. je nekoč takole pojasnil nočne skrbi v najzgodnejšem obdobju svojega papeževanja: "Pogosto se zbudim sredi noči in začnem razmišljati o problemih v svetu, pa si rečem, da bi o tem moral govoriti s papežem. Potem pa se spomnim, da sem jaz papež, in si rečem: 'No, potem pa moram o tem govoriti z Gospodom'."

3. Ko ga je neki novinar vprašal: "Koliko ljudi dela v Vatikanu?", mu je papež odgovoril: "Približno pol."

4. Eden od kardinalov se je pritoževal, da bo po povišanju plač v Vatikanu še tisti služabnik, ki samo gostom kaže, kam se morajo usesti, zaslužil toliko kot kardinal. Papež pa je pripomnil: "Služabnik ima 10 otrok; upam, da jih kardinal nima!"

5. Janez XXIII. je nekoč obiskal prijatelja v bolnišnici Svetega Duha, ki je blizu Vatikana. Ko je pozvonil, se mu je redovnica, ki je bila v recepciji, predstavila: "Sem mati prednica Svetega Duha." On pa je odgovoril: "Kako ste lahko srečni, ko imate tako službo! Jaz sem pa samo Kristusov namestnik."

6. Nedolgo zatem, ko je bil izvoljen za papeža, se je Janez XXIII. sprehodil po rimskih ulicah. Ko ga je videla neka žena, je rekla prijateljici: "Moj Bog, kako je debel!" Papež pa je to slišal, se obrnil proti njej in ji dejal: "Gospa, nekako imam zaupanje, da razumete, da konklave ni lepotno tekmovanje!"

7. Nekoč je zapisal: "V bankrot te lahko pripeljejo tri poti: ženske, igre na srečo in kmetovanje. Moj oče je izbral najbolj dolgočasno od njih."

8. Ko je bil Janez XXIII. še kardinal in beneški patriarh, je nekoč enemu od bogatih meščanov dejal: "Midva imava eno skupno stvar: denar. Vi ga imate veliko, jaz čisto nič. Razlika pa je v tem, da se glede denarja jaz prav nič ne sekiram."

9. Ko ga je neki novinar še kot beneškega patriarha vprašal, kaj bi bil, če bi še enkrat živel, mu je bodoči papež odvrnil: "Novinar." Nato pa je dodal: "No, zdaj pa poglejmo, če imate dovolj poguma, da mi boste povedali, da bi vi bili patriarh!"

10. Neki vatikanski uradnik je papežu dejal, da je "absolutno nemogoče", da bi 2. vatikanski koncil odprli v letu 1963. "Dobro, ga bomo pa v 1962," je odgovoril papež. In res ga je.

11. Glede svoje telesne teže se je rad tudi sam pošalil. Ko je nekoč sprejel nekega izredno suhega obiskovalca, je dejal: "Oba bova morala moliti in Boga prositi, naj odvzame pol moje odvečne maščobe in jo da vam."

12. V noči po tem, ko je naznanil svoje načrte, da skliče drugi vatikanski koncil, je imel Janez XXIII. težave z nespečnostjo. Kasneje je priznal, da se je takole pogovarjal sam s sabo: "Janez, zakaj ne spiš? Kdo vodi Cerkev - papež ali Sveti Duh? Sveti Duh, kajne? No, Janez, potem pa vendar že zaspi!"

 

Zbrano po catholicnews.com

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.