Z alkoholom nad preobremenjeni vsakdan mame? Nikakor!

Mojca Koren Lapajne
Torek, 24. oktober 2017, 5:52
Image
materinstvo alkohol
Sem in tja (no, relativno pogosto) na družabnih omrežjih zasledim kakšno »zabavno« objavo na temo, kako vse težave materinstva reši - kozarec tekile.

Citati so sicer res večinoma v tujih jezikih in med slovenskimi mamami še ni tako močno razširjena kultura »pij in preživi«. Naj jih nekaj povzamem.

»Želim si, da bi moja toleranca do otrok naraščala sorazmerno z mojo toleranco do alkohola.«

»Vesel materinski dan! Želim ti čarobno steklenico vina, ki se nikoli ne izprazni!«

»Če bom kdaj pogrešana, natisnite mojo fotografijo na etiketo vin. Tako bodo moje prijateljice vedele, da sem izginila.«

»Za materinski dan podari svoji mami steklenico vina. Konec koncev si ti eden od razlogov, da ona pije.«

»Kadar rečem, da sem čistila, to pomeni, da sem praznila steklenice vina.«

»Mamina žrtev ni porod. Je devet mesecev brez alkohola.«

»Sinova zabava se začne ob štirih. Ne skrbi, vina bo dovolj.«

Se citati te vrste res zdijo vsem tako socialno sprejemljivi in sila zabavni, da se tako množično delijo?

Pa, iskreno, spadam med mame, ki si vsake toliko privoščijo večerni izhod z drugimi mamami, kjer prvi sledi druga runda. Spadam med mame, ki zraven dobrega kosila z veseljem popijejo kozarec vina. Spadam med mame, ki imajo v hribih ob sebi vedno 'prisrčnico', saj veste, za zdravje. Nisem proti kulturnemu pitju alkohola, gredo pa zame osebno zgornji in podobni citati pogosto preko meja dobrega okusa.

Razumem namreč, da materinstvo včasih potrebuje odklop. Pavzo. Time-out. Toda mama si lahko na toliko različnih načinov okrepi duha in spočije misli, da je alkohol pri vsem tem morda res povsem nepotreben. Z naslednjimi načini, na primer.

Hobiji

Vsaka mama potrebuje sprostitev, toda zakaj bi moral to biti ravno kozarec rdečega vina? Seznam je tukaj neskončen, potrebno pa se je ustaviti in premisliti, kaj osrečuje našega duha. Ali preprosto pregledati ponudbo dejavnosti v okolici.

Druženje z možem

Iskren pogovor, sprehod ali ogled filma je zame osebno mnogo bolj sproščujoče in izpolnjujoče kot odklop z alkoholom.

Druženje s prijateljicami in z drugimi mamami

Morda je po napornem dnevu prva asociacija na to res ženski večer zunaj ob tekili, toda družimo in zabavamo in sproščamo se lahko ob še toliko različnih priložnostih. Skupna rekreacija, skupen obisk kakšnega tečaja, v organiziranih skupinah za mamice. V pogovorih, ki se tam odprejo, vidimo, da nismo same v tem, ko bi se kakšen dan najraje zaklenile v kopalnico in tam ostale res dolgo.

Skrivanje v kopalnici

Včasih pa izjemno terapevtsko in pomirjajoče deluje tudi to – skrivanje v lastni kopalnici, namreč. Bolje od alkohola. Ko veš, da si v miru za zaklenjenimi vrati lahko umiriš dušo, čeprav se nekaj metrov stran od tebe zdi, kot bi se podiral svet.

Sproščujoči jok

Tisti, ženski, saj ga poznate, kajne? Ko se vsakih nekaj mesecev odprejo zapornice in navalu ni videti konca. Ker se nam v trenutku zazdi, da enostavno ne zmoremo več, in se je potrebno izpovedati možu. Ali sama sebi pod tušem. In teža vsega nenadoma postane lažja. In naslednji trenutek je že vse videti svetlejše.

Telovadba

Kadar grem teči, pogosto srečam koga, ki mi reče: »O, pridna!« Daleč od tega, da bi bila pridna. Gre za to, ker mi tek sčisti in umiri misli, sprazni hrup iz moje glave in me ohranja pri kondiciji, ki jo mame tako zelo potrebujemo. Da, šport je odlična alternativa pritoževanju čez vse s kozarcem v roki.

Molitev in meditacija

Nič ne umiri bolje. Nič ne da večjega zagona za naprej. Ničesar drugega ni, kar bi bolj sprostilo in okrepilo.

In še marsikaj se najde, kar veliko bolj ugodno vpliva na našo dušo in telo kot zgolj iskanje sprostitve z alkoholom. Poleg vsega pa smo z ostalimi predlogi tudi boljši zgled našim otrokom za soočanje z obremenitvami vsakdana.

Foto: thumbs.mic.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.