V prazničnih dneh razpeti med obiskovanjem »mojih« in »tvojih«?

Mojca Koren Lapajne
Sreda, 20. december 2017, 5:09
Image
stari starši
Foto: bathfitternw.com

Razdeliti svoj čas med obe primarni družini zakoncev je čez praznike lahko izredno stresno. Kaj lahko storimo?

Pogosto slišim, da je za praznike najlepše biti doma. Prav tako, da je najlepše biti z ljudmi, ki jih imamo radi. Toda kako to dvoje uskladiti, da bomo ohranili svoj notranji mir in mir v vseh odnosih, ki se tičejo skupnega praznovanja med prazniki?

Enostavnega odgovora in instant rešitve, ki bi veljala za vse družine, ni. So pa prepiri, ki se v nekaterih družinah ponavljajo iz leta v leto – kje, kdaj in s kom preživeti praznične dni. Pri mojih, tvojih ali – pri nas doma?

Kdaj prihaja do nesoglasij glede obiskov »mojih« in »tvojih«?

Kadar so vsi odnosi s sorodstvom urejeni, se navadno niti ne sprašujemo, kje in s kom preživeti praznike. Do prepirov in notranjih nesoglasij pride, kadar gre predvsem za občutek moralne dolžnosti do obiska in ne toliko do iskrene želje po praznovanju skupaj.

Poleg tega je tu še dejstvo, da vse družine ne živijo v istih krajih kot primarne družine zakoncev, in je že sama razdalja problem. Malokdo si namreč močno želi božični dan preživeti v avtomobilu na poti iz enega konca Slovenije na drugega, da bi ugodil starim staršem, ki si vas vsi želijo videti prav za božič. 

Tekmovanje med primarnima družinama

Ni tako nevsakdanje, da primarni družini zakoncev med seboj prav tekmujeta, katera bo dobila več pozornosti, obiskov, večkrat videla vnuke oz. nečake ipd. Takšni »boji« običajno niso glasno izrečeni, so pa pritajeno navzoči in jih lahko vsak čuti.

V družinah, kjer teh bojev ni, se neprisiljeno in z veseljem odpravimo na obiske, pa čeprav nam to vzame kar nekaj dragocenega časa. V nasprotnem pa se je smiselno vprašati, če drug drugega med prazniki obiskujemo iz prisile po zadovoljevanju neizrečenih potreb starih staršev ali iz iskrene želje po biti skupaj.

Če želite biti za božič doma, ob svojih jaslicah in v svojem miru, vam ob tem želji nihče nima pravice delati slabe vesti.

Naravno je, da želimo videti svoje družine in da želijo tudi on videti nas med prazniki. Toda smiselno si je iskreno odgovoriti na vprašanje, zakaj jih bomo obiskali.

Zakaj praznike preživeti skupaj?

Ker drug drugega cenimo, spoštujemo, imamo radi. Ker obožujemo skupno preživet čas, še posebej praznične dni. Ker je prav v teh dneh v srcih posebno veselje, ki ga želimo deliti s svojimi bližnjimi.

Je pa res, da včasih želimo preveč ustreči vsem in tako se hitro poruši ravnovesje in tisto veselje znotraj nas, ki naj bi ga delili.

Nikar k vsem v enem dnevu!

Sploh v primeru, ko obe primarni družini živita kar nekaj kilometrov narazen, nikar ne poskušajte obiskati obeh v enem dnevu. Razen če je seveda to že ustaljena praksa, ki v vašem primeru deluje.

Če pa gre poleg tega še za sam božični dan, se vprašajte, koliko imate v tem primeru dejansko od praznovanja in notranjega zavedanja praznika, ko pa le hitite od enih k drugim?

Vzemite si en dan čas za obisk ene, drug dan za obisk druge družine. Pogovorite se o pričakovanjih in se že vnaprej dogovorite o dnevu obiska.

Obiskujemo zaradi tradicije?

Vsak od zakoncev v svojo družino prinese s seboj prtljago tradicije praznovanja božično-novoletnih praznikov.

Na začetku skupne poti, ko še ni otrok, se morda še ni takšna težava »priključiti« praznovanju pri starših. Ko pa imata enkrat otroke, pa je smiselno in potrebno razmisliti o vaši družinski tradiciji, ki jo želita vpeljati.

In če želite biti za božič doma, ob svojih jaslicah in v svojem miru, vam ob tem želji nihče nima pravice delati slabe vesti. Včasih je preprosto potrebno s kakšno tradicijo prekiniti, da lahko začnemo z novo. Konec koncev gre za vajin dom, za vajino družino, za vaše odnose. Začnite torej z vašo tradicijo.

Včasih je preprosto potrebno s kakšno tradicijo prekiniti, da lahko začnemo z novo.

Rešitev: Povabite vse skupaj k vam!

Ena od rešitev, da se vam ne bo potrebno med prazniki seliti od enih do drugih sorodnikov, je tudi ta, da povabite vse k vam. Morda bo napornejše, kot pa iti na obisk in se usesti za polno mizo, toda saj lahko vsak kaj pripravi in prinese, kajne?

Poskusite, morda vam po pa zlezel pod kožo hrup vseh, ki jih imate radi, zbranih na enem mestu na tako čaroben dan.

In kaj, če za praznike delate?

Marsikdo bo božični dan in dni okoli njega preživel na delovnem mestu. V prostih dneh si tako vzemite čas za tiste, ki so vam najpomembnejši. Ne ozirajte se na zamere, ki bodo morda nastale v sorodstvu.

V takšnih primerih bodo morali razumeti, da vam je čas preživet doma z družino pomembnejši od časa preživetega v avtomobilu na poti od enega do drugega.

Ustreči vsem?

Če se boste še tako trudili, nikoli ne boste pravično razdelili svojega časa na obe družini. Z zakoncem naredita tako, da bosta v sebi mirna ne glede na odzive ostalih.

Bolj kot to, da se trudita pošteno upravljati s časom, se raje potrudita, da bodo odnosi v vajinih družinah izpolnjeni in da bo v vaših dušah mir.

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

94%

18.414€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.