V katero smer se obrisati?

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sobota, 16. november 2013, 5:00
Image
brisanje

V mislih imam seveda brisanje mednožja po opravljanju velike potrebe. Vam je tema čudna in se sprašujete, zakaj bi bilo to sploh pomembno? In zakaj se nekdo »vtika« v vašo intimo, ko naj bi na stranišču še cesar imel mir?

Verjetno se ne spomnite, kdo vas je učil, kako se brišite, kako vas je učil in zakaj se brišite ravno na tak način. Edino, kar veste, je, da potem, ko ste enkrat osvojili postopek (kakršen koli je pač že bil), niste imeli razloga, da bi to spreminjali. Pa dejansko obstaja pravilni način? Poglejmo …

Kako se brišete sedaj?

Obstajata dva glavna načina brisanja:

  • Od spredaj nazaj, ko z roko od strani sežete zadaj za hrbet;
  • od zadaj naprej z roko med nogami.

Nekateri se brišejo tudi drugače, s kroženjem, kot bi npr. čistili umazan madež na oknu. 

Pravilni način

Če ste moški, potem se brišite tako, kot vam najbolj ustreza. Ni razlik. Lahko se brišete tudi levo-desno-levo-desno, če vam tako paše.

Za ženske je pravilno brisanje od spredaj nazaj, saj na ta način preprečite okužbe sečil.

Če ste ženska, pa je pravilno brisanje od spredaj nazaj, saj na ta način preprečite okužbe sečil. 

Če se brišete od zadaj naprej, prenašate delčke blata proti nožnici in sečnici. Bakterije zlahka pridejo v sečnico, po njej do mehurja in že lahko staknete okužbo sečil. Večino vnetij mehurja in sečnice povzroči bakterija E.coli, ki je del normalne flore prebavil, kjer vam pomaga prebaviti hrano. Pri brisanju od zadaj naprej tvegate, da jo boste zanesli v izvodilo sečnice. V sterilnem okolju sečnice hitro povzroči okužbo. Nekoč so to smatrali za »honeymoon cistitis«, saj je veliko žensk prišlo s poročnega potovanja z okužbo.

Pri moških je razdalja med zadnjično odprtino in izvodilom sečnice na penisu vsaj 15 cm. To jih tudi ščiti pred okužbami sečil, zato tudi smer brisanja ni pomembna.

Higiena

Seveda pa je ob brisanju pomembna tudi splošna higiena. Vlažnost v dimljah lahko vodi do draženja ali glivične okužbe. Želja po ultra-čistoči vodi v trend uporabe mokrih robčkov namesto običajnega toaletnega papirja. Glavni problem je občutljivost na kemikalije, ki se nahajajo  v teh robčkih. Alergija na njih lahko povzroči bolečine, draženje in rdečico, kar pogosto povzroči, da se oseba še več briše in s tem ohranja težave.

Najboljši način je tako umivanje z vodo in brisanje s toaletnih papirjem

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor