Užitni cvetovi – pisana malica

Mica Škoberne
Sobota, 31. maj 2014, 0:33
Image
cvetovi

Pisani cvetovi travniških in vrtnih cvetlic lahko popestrijo naše sprehode in naše krožnike - v največje veselje naših otrok. Le vedeti je potrebno, katere lahko mirno pojemo.

Cvetoči travniki niso prijetni le na pogled, ampak so lahko skoraj dobesedno paša za družino.

Še vedno se spomnim veselja ob spoznanju, da je trobentica užitna in da jo lahko po tem, ko med ustnicami odtrobenta svoje, preprosto prežvečim in pojem. Njam! To je bil prvi užiten cvet, ki sem ga spoznala, pozneje pa sem presenečeno ugotavljala, da je okrog nas vse polno užitnih rož. Zanimivo mi je, s kakšno samoumevnostjo danes to jemljejo moji otroci – medtem, ko mi eden od sinov podarja šopek nabranih marjetic, me drugi sprašuje, ali lahko svoj nabrani šopek kar poje. Seveda, zakaj pa ne!

Z malce previdnosti

Seveda previdnost ni odveč – vedno je dobro natančno poznati rastline, ki jih uživamo. Za razliko od zelenih delov in listov rastlin pa je pri pisanih cvetovih le malce manj možnosti za kako neprijetno pomoto. Manjše cvetove lahko brez težav uživamo cele, pri večjih pa je bolje osmukati cvetne lističe in jih uporabiti v takšni obliki. Previdnost velja pri osebah, ki so alergične na cvetni prah, tem se še posebej priporoča, da ne uživajo središčnih delov cvetov, ki so polni cvetnega prahu.

Seveda je pomembno tudi, kje in kako so zrasli cvetovi – pozorni smo na to, ali rastejo tik ob cesti, na pognojenem travniku ali so bili morda škropljeni s kakimi škropivi. Takšnih seveda ne uživamo. Tudi umetno vzgojenih rož iz cvetličarn ne jemo, mirno pa si lahko postrežemo z domačimi vrtnicami.

Kako jih uporabiti?

Eden večjih užitkov je, če kar na sprehodu pojemo sveže utrgan cvet, ob tem še posebej uživajo otroci. Lahko pa jih v naravi naberemo in jim doma določimo kako bolj sofisticirano kulinarično vlogo. Mnogi cvetovi spadajo med zdravilne rastline in se jih uporablja tudi posušene v zeliščnih poparkih (npr. marjetice), najbolje pa je, če uporabimo kar surove, saj tako ohranijo vse hranilne snovi, obliko in barvo. Z njimi lahko na čudovit način polepšamo marsikatero jed – solate, juhe, sendviče, sladice, torte, sladoled …

cvetovi torta

cvetovi palacinke

cvetovi skuta

cvetovi lucke

cvetovi lizike

cvetovi led

 

Spoznajmo užitne cvetove:

 

TROBENTICE


c trobentice

 

MARJETICE


c marjetice

 

IVANJŠČICE


c ivanjscice2

 

VIJOLICE


c vijolice

 

MAČEHE


c macehe

 

POKALICE


c pokalice

 

VRTNICE IN CVETOVI ŠIPKA


c vrtnice

 

KAPUCINKE


c kapucinke

 

OGNJIČ


c ognjic

 

CVETOVI DETELJ


c detelja

 

NJIVSKO GRABLJIŠČE

c grabljisce

 

REGRATOVI CVETOVI


c regrat

 

NAVADNI POTROŠNIK ALI CIKORIJA


c cikorija

 

MRTVE KOPRIVE


c mkopriva

 

SMRDLJIVKA 


c smrdljivka

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.