Ste za izziv? Prebrati v letošnjem letu celotno Sveto pismo?

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sobota, 6. januar 2018, 15:09
Image
read-the-bible-in-a-year
Foto: mobile-text-alerts.com
Kar pogumno, ni tako hudo kot se zdi na prvi pogled. Sama sem si ta izziv letos izbrala že drugič in ker mi je enkrat že uspelo, sem prepričana, da mi bo letos tudi.

No, če sem čisto iskrena, se v ta podvig podajam že v tretje, le da sem v prvo pogrnila na celi črti. Morda je bila zato želja v drugo še toliko močnejša in sem zmogla.

Ko sem prvič pričela z branjem Svetega pisma, sem se ga lotila tako, kot berem ostale knjige. Od začetka do konca. Skozi stvarjenje sem se brez težav prebila, nato pa se mi je začelo zatikati, dokler nisem nekje tam še precej v začetku Stare zaveze obupala.

Nato sem čez nekaj časa nekje na svetovnem spletu slučajno naletela na načrt, kako prebrati Sveto pismo v enem letu. Še danes ne vem, kako sem prideskala do tja, verjamem pa, da me je tja vodila Njegova roka. Ta načrt je vseboval odlomke za vsak dan posebej. In kar je bilo najpomembnejše, vsak dan so bili trije različni odlomki, kar je razbilo monotonost določenih knjig. To mi je veliko bolj ustrezalo in v branje me je tako potegnilo, da sem se skozi celotno Sveto pismo prebila veliko prej kot v enem letu.

Kako se lotiti?

Preden se vržete v branje, si je dobro narediti načrt. Brez njega tvegate, da se vam bo zgodilo prav to, kar se je zgodilo meni pri prvem poskusu.

  1. Poiščite Sveto pismo in ga postavite na mesto, kjer vam bo pri roki. Verjetno si ne želite izgubljati dragocenega časa z iskanjem, kje ste ga nazadnje odložili.
  2. Preverite, da imate res celotno Sveto pismo in ne recimo le Nove zaveze (razen če se seveda odločite, da bo vaš izziv prebrati celotno Novo zavezo).
  3. Izberite način oz. načrt, po katerem želite brati. Ta je zelo pomemben. Mnogi si branje Svetega pisma predstavljajo kot branje od stvarjenja do razodetja. Pri tem pa se je potrebno zavedati, da so nekatere zgodovinske knjige, kot sta npr. 3. in 4. Mojzesova knjiga, zelo natančne. Večini ljudi se že tukaj zatakne in obupajo, še preden se prebijejo do polovice Stare zaveze, zato takšen način ni najboljši. Večina bralnih načrtov pa vključuje kombinacijo Stare in Nove zaveze oz. menjavanje le-teh, kar pripomore k raznolikosti.

Koliko časa vam bo vzelo?

Nekje med 20 in 30 minut na dan. Odvisno od dolžin in težavnosti posameznih odlomkov ter tega, koliko boste ob posameznem odlomku premišljevali.

Preden se vržete v branje, si je dobro narediti načrt.

Načini branja Svetega pisma

Branje dogodkov tako, kot so se kronološko zgodili. Npr. Jobova knjiga je povezana z Genezo, saj je Job živel pred Abrahamom.

Branje knjig v zaporedju, kot so bila napisane.

Hkratno branje Stare in Nove zaveze. Poznavanje Stare zaveze bo okrepljeno s tem, kar boste hkrati brali v Novi zavezi.

Tu ni potreben poseben načrt. Samo berete od začetka do konca, od stvarjenja do razodetja.

  • Mešano

Če imate radi raznolikost, potem je ta načrt pravi za vas. Tak način sem izbrala tudi sama.

Nekatere možnosti bralnih načrtov

1. Biblija.net

Svetopisemska družba Slovenije je pripravila načrt, po katerem vsak dan preberete tri odlomke Svetega pisma – enega iz Nove zaveze in dva iz Stare zaveze. Lahko se naročite na prejemanje odlomkov po elektronski pošti, lahko pa si načrt natisnete. Na žalost pa v tem načrtu ni zajeto celotno Sveto pismo, saj so izvzete devterokanonične knjige. 

2. Back to the Bible

Načrt vsebuje po dva svetopisemska odlomka na dan: enega iz Stare zaveze in enega iz Nove zaveze.

3. Branje Svetega pisma in Katekizma

Ta načrt vas poleg Svetega pisma popelje še skozi celoten Katekizem Katoliške cerkve. Vsak dan preberete 3 odlomke Svetega pisma in 15 odstavkov Katekizma.

4. Dr. Mary Healy

Po tem načrtu boste vsak dan prebrali 3 odlomke: enega iz Stare zaveze, enega iz Nove zaveze in en psalm. Tudi če bo starozavezni odlomek težak, ga bosta psalm in Nova zaveza uravnotežila.

5. Catholic Bible in a Year

Bralni načrt je podoben prejšnjemu, le da ponuja še več raznolikosti: 2 odlomka iz Stare zaveze, en odlomek Nove zaveze in en psalm na dan.

6. Pierced Hands Reading Plan

Ta načrt nas prav tako popelje skozi celotno Sveto pismo (skozi evangelije celo dvakrat). Njegova posebnost je, da poteka kronološko skozi Staro zavezo. Tak način je še posebej primeren za tiste, ki še niso prebrali Svetega pisma.

Sprejmete izziv?

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.