Spoznajte Urška band!

Polonca Sokol
Nedelja, 22. junij 2014, 5:31
Image
urske
Je tudi vas navdušila italijanska sestra uršulinka Cristina Scuccia, ki je svojim nastopom presenetila žirijo in občinstvo na italijanski različici pevskega šova The Voice? Potem boste verjetno veseli novice, da imamo tudi Slovenci svoje pojoče sestre uršulinke – Urška band!

Urška band – osem mladih pojočih sester uršulink, od katerih štiri igrajo še kitaro, bas kitaro, klaviature in bobne (ter po potrebi prečno flavto) – so bile odkritje tudi za nas, ki pripravljamo Festival družin, zato smo jih povabili k sodelovanju. Povabilo so sprejele in tako se nam v petkovem večeru obeta njihov nastop. Edinstvena zasedba, ki nosi ime po zavetnici uršulink, sv. Uršuli, in sanja o pripravi muzikala, tudi na ta način že pet let živi svoje poslanstvo, širi veselje in dobro novico ter daje na razpolago svoje talente.

Kako ste prišle na idejo, da bi imele band in ne »zgolj« zborčka?

Ob enem nastopu smo dobile v dar toliko denarja, da smo si lahko kupile svoje bobne in si jih ni bilo potrebno več izposojati.Ob zaobljubah ene naše sestre so mlajše sestre prišle na idejo, da bi naredile nekaj drugače, da bi uporabile talente, ki jih imamo bolj celostno, da bi združile moči, se bolj povezale. Ena sestra je v dar dobila bas kitaro, sposodile smo si bobne in poskusile v band zasedbi zapeti kakšno pesem in presenetiti sestri ob prvih zaobljubah. In potem so hitro prišle še druge priložnosti … Ob enem nastopu smo dobile v dar toliko denarja, da smo si lahko kupile svoje bobne in si jih ni bilo potrebno več izposojati. Tako sedaj band nadaljuje svojo pot.

Kako ste se ujele skupaj?

Naša zasedba ni stalna, ujamemo se kot vsak drug band, veliko moramo vaditi, včasih se skregamo, a vedno iščemo konstruktivne rešitve.

Ali je bobnarka recimo že prej bobnala ali se je za učenje odločila zaradi potrebe v bendu?

Prvič smo si bobne sposodile in naša bobnarka se je sama naučila igranja, saj vsak inštrument, ki ga prime v roke, brez težav zaigra.

Kako ste začutile, da je »to to«, da lahko evangelizirate z bendom?

Če nekaj delaš s srcem in veseljem, lahko pričuješ.Prišlo je iz lastnega veselja do petja in iz notranjih potreb. Pojemo, ko nas kam povabijo, na začetku smo polepšale naše interne praznike, nato so nas povabili na eno novo mašo. Tako smo začele doživljati, da je tudi pesem lahko del evangelizacije. Če nekaj delaš s srcem in veseljem, lahko pričuješ. In vabila, ki še prihajajo, nas potrjujejo v našem delovanju.

 

urske1

Zagotovo ste spremljale tudi sestro Cristino, ki je zmagala na italijanskem pevskem izboru. Kaj ste občutile ob tem? Vas je navdihnila, navdušila s svojimi izjavami ali imate morda drugačno mnenje?

Deluje pristno, prihaja iz italijanske kulture, kjer so bolj živahni. Njeno pričevanje je v širšem družbenem kontekstu, ne le na področju Cerkve, s tem je pokazala, kako lahko s svojimi darovi služimo in pričujemo. Izjave so bile v duhu njenega posvečenega življenja, pesmi pa primerne za njen stan. Vendar se me ne prepoznamo v tem stilu izvajanja pesmi in javnega izpostavljanja.

Kje nastopate in kakšne pesmi igrate?

Imamo tudi sestre, ki komponirajo, tako da imamo nekaj lastnih pesmi.Pojemo ritmično duhovno glasbo, imamo tudi sestre, ki komponirajo, tako da imamo nekaj lastnih pesmi. Včasih zapojemo tudi kakšno popevko. Pojemo, kjer nas povabijo: dobrodelni koncerti, maše, naša praznovanja.

Kakšna glasba vam je všeč? Imate redovnice čas poslušati glasbo?

V bistvu zelo malo poslušamo. Vsaka posluša glasbo po svojem okusu, več jih poišče kašno lepo pesem na Youtubu.

Kako izgledajo vaše vaje? Na njih tudi molite?

Molimo na začetku in na koncu vaje. Sicer pa na vajah skupaj izberemo pesmi za posamezno priložnost, razdelimo si inštrumente in pevske glasove, včasih instrumenti posebej vadijo, nato imamo nekaj skupnih vaj. Nimamo rednih vaj, dobimo se pred nastopi. Bi bilo pa super, če bi našle čas za teden skupnega ustvarjanja, igranja, ali glasbene počitnice.

Se skupaj veliko smejite?

Ker imamo malo časa in med vajami resno delamo, se pa včasih tudi smejemo, posebno ko smo utrujene.

Kako pa se soočate s težavami? Vas napake kdaj spravljajo ob živce?

Imamo dve sestri, ki ju napake spravljajo ob živce (ha,ha,ha), druge se pa ne sekiramo toliko in se več smejimo.

Kaj je najbolj simpatična izkušnja, ki ste jo bile deležne na tej svoji poti?

Včasih, če kje nastopa več skupin, si med seboj sposojamo stvari: stole, stojala, kitare, ozvočenje. Na koncertih pogledamo, kdo ima »boljšo« kitaro, in tako navezujemo stike.

Ali menite, da bi vam boljša prepoznavnost prinesla več možnosti, da prinašate Kristusa med ljudi, ali menite, da bi se pozornost lahko preusmerila?

Lepo je, ker pojemo in igramo kot skupnost in ne kot ena posamezna.Lepo je, ker pojemo in igramo kot skupnost in ne kot ena posamezna. To ima še posebno moč pričevanja in tudi nam pomaga, da ne izgubimo prvotnega smisla in nas povezuje med seboj.

Ste bile že kdaj deležne kakih negativnih odzivov?

Imamo pozitivne izkušnje z nastopanjem, nas je pa presenetilo vabilo k sodelovanju na Rock Otočcu.

 

urske2

 

urske3

 

urske4

 

urske5

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.