So bolj zadovoljne mame, ki ostanejo doma, ali mame, ki hodijo v službo?

Eva Markovič
Petek, 19. januar 2018, 5:37
Image
srečne mame
Foto: images.parents.mdpcdn.com

Zanimivi izsledki raziskave, ki je poskušala ugotoviti, katere mame so v povprečju bolj zadovoljne: tiste, ki hodijo v službo, ali tiste, ki se odločijo ostati doma z otroki.

Rekli boste, da je odgovor odvisen od vsake posameznice in njene situacije ter osebnih želja. In kaj pravi statistika?

Evropska študija*, ki so jo izvedli v 30 evropskih državah, se je osredotočila na subjektivno oceno zadovoljstva pri mamah z otroki do treh let – tistimi, ki hodijo v službo, in tistimi, ki so zaradi otrok ostale doma. Rezultati?

Mame, ki ostanejo doma, so v povprečju bolj zadovoljne

»Raziskava je pokazala, da so mame, ki so ostale doma, v povprečju bolj zadovoljne od mam, ki delajo polni delovni čas,« so zapisali avtorji v povzetku. »Med državami sicer obstaja nekaj razlik, vendar niso povezane z dostopnostjo varstva za otroke, dolžino porodniškega dopusta ali davčnim sistemom.«

Zanimivo je, da je odstotek mam, ki so izrazile zadovoljstvo z življenjem doma, celo višji med ženskami na visoko kvalificiranih delovnih mestih.

Raziskava sicer ne ugotavlja, kako je z zadovoljstvom pri mamah, ki imajo starejše otroke, ali so doma daljše časovno obdobje (tudi po preteku zgodnjega otroštva), niti tega, kako na občutek zadovoljstva vpliva število otrok.

Pokaže pa, da teza o nujnem nezadovoljstvu »ženske za štedilnikom« ne drži. Za resnično zadovoljstvo mora vsaka ženska najti lastno ravnovesje med družino in delom. V družbi, ki podpira žensko enakopravnost, bi ji to morali omogočiti s tem, da bi se lahko odločala zares svobodno, brez zunanjih pritiskov in skrbi za družinski proračun ...

 

* Študijo so izvedli na češkem inštitutu Institute of Sociology ASCR, pod vodstvom doc. dr. Dane Hamplove. Zajema vzorec 5.000 žensk iz 30 evropskih držav. Objavljena je bila v Journal of Happiness Studies januarja 2018.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.