Še vedno uporabljate vložke in tampone?

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Petek, 10. april 2015, 4:03
Image
menstruation

V povprečju ženske krvavimo enkrat v mesecu po 5 dni in to celih 40 let. V tem času uporabljamo različne proizvode, ki nam pomagajo ostati “čiste”. Pa so naše izbire dobre?

Večina žensk posega po vložkih ali tamponih za enkratno uporabo, ki so narejeni iz poceni in ne najbolj zdravih materialov.

Sama se nisem kaj dosti spraševala o tem, kaj uporabiti med menstruacijo. Vzela sem pač tisto, kar sem poznala in kar je bilo pri roki.  Čeprav mi je bilo ob dneh krvavitev vedno neprijetno, sem to pač vzela kot del “ženske nadloge”. Občutek nošenja vložkov ni bil prijeten, pa čeprav sem uporabljala čim manj “plastične” vložke. Tamponi so mi bili veliko prijetnejši, pa čeprav so mi velikokrat izsušili nožnico.

Ko pa sem začela prvega otroka povijati v plenice, mi je na misel prišlo, da je on cele dneve in mesece v takem “neudobju”, kot sem jaz tistih nekaj dni v mesecu. Moja prva misel je bila, da dajmo poiskat nekaj, kar bo udobno in čim bolj zdravo za malo ritko. Tako smo iz plenic za enkratno uporabo prešli na pralne plenice. Uporabi pralnih plenic je potem čez čas sledila tudi moja odločitev, da poskusim še z menstrualno skodelico in pralnimi vložki.

Pripomočki za enkratno uporabo

Večina sanitetnih materialov je izdelanih iz beljenih materialov, s pesticidi škropljenega bombaža in plastike. Kako varni so torej, če so nameščeni bodisi v nožnici bodisi tik ob njej?

Ti materiali puščajo vlakna in zadržujejo vlago, kar lahko povzroči okužbe mehurja ali nožnice pa tudi toksični šok sindrom. Belijo jih s klorom, pri čemer se tvori dioksin, ki je kancerogen, povezujejo pa ga tudi z endometriozo, supresijo imunskega sistema in še čim.

Hkrati dioksin deluje kot antibiotik, saj ubija koristne organizme v nožnici. Ti so pomembni tako za naše zdravje kot za naše otroke, ki med porodom potujejo skozi nožnico. Poleg tega tamponi vsrkajo naravne izcedke in bakterije, ki jih sicer tvori nožnica, da ostane zdrava in čista.


Večina sanitetnih materialov za enkratno uporabo je izdelanih iz beljenih materialov,
s pesticidi škropljenega bombaža in plastike
 

Razlogi za naravne alternative

1. So bolj zdravi.

Ne vsebujejo sintetičnih materialov in kemikalij. Niso beljeni s klorom.

2. So udobnejši.

Si predstavljate, da nosite plenice? Njihov sintetični material povzroča plastične šume, ko se premikate. Ali pa neprijetno suhost zaradi visoko vpojnih tamponov? Ali pa dodatni krči? Tudi ti so lahko posledica uporabe sintetičnih produktov.

3. Delujejo bolje.

Če imate močne menstruacije ali strdke, se tamponi in vložki ne obnesejo. Z uporabo bolj naravnih pripomočkov teh težav ni. Hkrati pa dobite tudi boljši vpogled v ciklus: od količine in konsistence krvavitve, strdkov, do sprememb v krvavitvah …

4. Omogočajo prihranek.

Zahtevajo sicer začetno investicijo, vendar jih boste lahko uporabljati več let.

5. Pridelate manj odpadkov.

Pripomočki za enkratno uporabo prispevajo k tonam odpadkov vsako leto. S pripomočki, ki jih znova in znova uporabite, pa je teh bistveno manj.

pralni vlozki3

menstrual cup

Na trgu je vedno več pralnih menstrualnih vložkov, pa tudi skodelic

Kakšne možnosti sploh imamo?

1. Pralni vložki, ki so narejeni iz varnih naravnih materialov (bombaža, bambusa). Ker ti materiali dihajo, ostaja nožnica zdrava.

Sama sem jih prvič uporabila po tretjem porodu. Čeprav malo skeptična, kako bo funkcioniralo (tako z vidika nošenja kot tudi pranja in higiene), sem bila prijetno presenečena. Kakšen neverjetno drugačen občutek je bilo nositi naraven material, ki je na razbolelo in otečeno nožnico imel poleg tega še rahlo “hladilni” učinek (uporabljala sem bambusove vložke). In tudi pranje ni predstavljalo večjega problema.

2. Bombažni vložki za enkratno uporabo, ki so izdelani iz ekološko pridelanega bombaža, niso beljeni in jim niso dodani posebni absorbenti in plastični materiali.

3. Menstrualna skodelica, ki je narejena iz silikona. Vstavimo jo v nožnico, kjer ulovi menstrualno kri. V nožnici lahko ostane tudi 12 ur, po potrebi jo izpraznite in znova vstavite.

V prvem ciklusu uporabe morda še ni tistega udobja, saj je potrebno nekaj vaje, da jo pravilno vstavite, da ne “pušča, da se jo naučite izvleči in konec koncev tudi nositi, da vam ne “leze ven”. Kasneje pa si ne boste več znale predstavljati življenja brez nje. 

Toksični šok sindrom

Toksični šok sindrom povzročijo normalno neškodljive bakterije, ki jih najdemo na koži ali na drugih delih telesa. Če bakterije pridejo v kri, sproščajo toksine, ki lahko povzročijo hude bolezni in celo smrt. Toksični šok sindrom povezujejo z uporabo tamponov, ki so visoko vpojni. Ti predstavljajo gojišče za bakterije in izsušijo nožnico, ji odvzamejo naravno vlažnost, zaradi česar lahko pride do majhnih ranic, skozi katere lahko bakterije pridejo v kri in povzročijo toksični šok sindrom.

Za razliko od tamponov menstrualna skodelica ujame kri in je ne absorbira, zato pri njeni uporabi ne prihaja do težav.

 

Foto: letusspeakup.wordpress.com, bbc.com, lotuspads.com, femmecup.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.