Prehrana za boljšo plodnost

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sobota, 14. februar 2015, 5:07
Image
zdrava prehrana plodnost

S primerno prehrano v mesecih pred zanositvijo lahko izboljšate svojo plodnost in s tem povečate svoje možnosti za uspešno zanositev. Prehrana namreč vpliva na kakovost jajčec.

Hrana, ki krepi plodnost

  • Jajca. Ta so bogata s holinom, ki pomaga preprečevati prirojene okvare. Holin se nahaja v rumenjaku. Izberite jajca pašnih kokoši.
  • V manjših količinah se nahaja tudi v drugih živilih, npr. pokrovačah, kozicah, cvetači in slanini.
  • Zelena listnata zelenjava. Špinača, ohrovt in zelena solata vsebujejo veliko folata. Folat je naravna oblika vitamina B9, medtem ko je folna kislina sintetična oblika. Ker približno 40% žensk ne more uporabiti folne kisline, ker nima ustreznih encimov za njeno pretvorbo, je priporočljivo uživati folat. Dobri viri folata so tudi šparglji in brstični ohrovt, pa tudi citrusi, kot so pomaranče in grenivke.
  • Zdrave maščobe. Čas pred zanositvijo ni primeren za diete z malo maščobami. Uživajte polnomastne jogurte in sire, dobro olivno olje. Dober vir maščob so tudi avokado, mandlji in orehi, divji losos in sardine.
  • Vitamin D. Hrana je na žalost precej slab vir vitamina D, zato je smiselno uživati ustrezne dodatke.

Pri izbiri hrane izberite lokalno in organsko pridelano hrano.

Hrana, ki se ji je potrebno izogibati

  • Voda v plastenkah. Večina plastenk vsebuje bisfenol A, nevarno substanco, ki poveča tveganje za spontani splav. Pijte raje vodovodno vodo, če je potrebno, na pipo namestite ustrezen filter, in jo shranjujte v steklenicah.
  • Trans maščobe. Delno hidrogeniziranim oljem, ki jih najdemo v margarini, se je bolje izogibati. Dvigujejo krvni sladkor, kar vodi do hormonskega neravnotežja in lahko tudi do neplodnosti. 
  • Sladkor. Mnoge pijače so polne sladkorja ali umetnih sladil. Sladkor dviguje krvni sladkor in če je ta konstantno visok, zmanjšuje plodnost.
  • Alkohol. Negativno vpliva na razvoj ploda, ne prinese pa veliko koristi – nekaj malega antioksidantov v rdečem vinu, vitamin B v pivu. Vsekakor so tveganja večja od koristi.
  • Kofein. Čeprav ne vemo, ali ima lahko kofein škodljive vplive na jajčeca, pa vemo, da lahko dvigne krvni pritisk, kar lahko slabo vpliva na nosečnost. Vsekakor je bolje omejiti njegovo uživanje.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor