Posejmo velikonočni vrtiček!

Mica Škoberne
Petek, 20. marec 2015, 5:20
Image
grob prazen1

Ko pomislimo na simbole in konkretne stvari, ki otrokom približajo temeljno sporočilo velike noči, nam verjetno najprej pridejo pred oči pirhi. Tokrat pa predstavljamo še eno zanimivo idejo, ki jo zlahka uresničimo ob pomoč otroških rok.

 

Čeprav so zajčki, piščančki in metuljčki že nekje na sredi posta okupirali trgovske police in naznanjajo, da se bliža velika noč, pa si vendarle lahko privoščimo kak zanimiv odmik od prevladujoče simbolike in podob, ki so večinoma izgubile svojo povezavo z bistvom velike noči, in namesto tega iščemo nove izvirne ideje.

Nekaj idej za praznično ustvarjanje z vsebino, lahko najdete v tem članku, v naslednjih dneh pa že lahko začnete izdelovati še nekaj prav posebnega, kar bo otrokom na zelo konkreten in izviren način približalo sporočilo o veseli skrivnosti velikonočnega jutra – praznem grobu.

grob prazen7

Dejavnost zahteva malce priprave vnaprej, da bo žito vzkalilo do velikonočnega jutra in bo predstvaljalo lepo ozelenelo naravo – znamenje zmage Življenja. V ta namen je potrebno žito posejati 7-14 dni pred veliko nočjo, podobno kot smo vajeni pred božičem.

Kaj potrebujemo?

  • glinen podstavek (ali kako drugo primerno posodo)
  • majhen glinen cvetlični lonček za grob (ali drug votel predmet)
  • zemljo
  • semena, ki hitro kalijo (žito ali trava) ali mah
  • vejice in vrvica za križe
  • večji ploščat kamen za vrata groba
  • kamenčki
  • druge rastline ali dekoracijo

grob prazen9

Priprava je precej preprosta in jo z malce vodstva zmorejo otroci sami.

V posodo namestimo zemljo in prevrnjen lonček, ki bo predstavljal grob, preko lončka tudi nasujemo zemljo. Na to zemljo posejemo semena in jih pridno vlažimo, da vzkalijo. Iz vejic napravimo tri križe in jih zvežemo z vrvico ter jih postavimo na vrh hriba. S kamenčki naredimo pot do groba, »pokrajino« pa lahko popestrimo tudi z drugimi rastlinami (recimo kaktusi).

grob prazen5

Ob ustvarjanju bomo gotovo imeli dobro priložnost za pogovor o tem, kaj je bistvo praznega Jezusovega groba. Otrokom pa bo v posebno veselje vsak dan opazovati, kako žito/trava raste.

grob prazen6

 

Če žita/trave nismo uspeli posejati pravočasno, da bi vzkalilo, se lahko znajdemo tako, da pokrajino ozelenimo z mahom.


grob prazen2


grob prazen3

 

Na velikonočno jutro ...

Na velikonočno jutri lahko pokrajino še posebej okrasimo s svežim cvetjem in s tem ustvarimo še poseben občutek prazničnosti in zmage Življenja.

Še dodatno življenje lahko temu vrtu otroci vdahnejo tako, da s figuricami, ki jih imajo (Lego, Playmobil, manjše lutke ipd.) ali jih ustvarijo (plastelin, mase za oblikovanje, papir), uprizorijo dogodke velikonočnega jutra. Velikonočna predstava za vso družino. 

 

grob prazen8

grob prazen4

 

Ideje in fotografije: Melissa Holt, tehfrugalhomemaker.com, aholyexperience.com, theimaginationtree.com, oohamanda, educaterenovatecelebrate, robertasrandom 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Kako biti sočuten in odločen starš uporniškemu najstniku?

22. do 24. november 2019

Stella Maris,
Strunjan

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana