Osebni prazniki se vrstijo skozi vse leto

Mateja Kropec Šega
Petek, 3. marec 2017, 5:46
Image
rojstni dan
Vem, ravnokar smo začeli postni čas. Vem tudi, da to ni ravno čas bučnih zabav in podobnega. Za to, da želim pisati o praznikih, pa je krivo dejstvo, da sta v naši družini ravno predpostni in postni čas obdobje, ko so osebni prazniki najpogostejši.

Z začetkom leta se začne

V vsaki družini se z začetkom leta vse začne na novo. Eni praznujejo sneženega januarja, drugi v cvetočem maju, tretji na morju, četrti na sončen, pisan jesenski dan, peti med lučkami adventa … In prav vsak si tisti dan zasluži drobno pozornost.

Katere osebne praznike praznujemo?

Večina družin praznuje rojstne dni. Zdi se, da se na tem področju zaletavamo iz ene skrajnosti v drugo. Praznovanje v vrtcu ali šoli, pa za prijateljčke, pa za prijateljske družine, pa za sorodnike; morda celo v več nadaljevanjih. Poznam družine, ki vsak otroški rojstni dan praznujejo tudi po petkrat. Kaj vse se v tej množici praznovanj izgubi, si lahko samo mislimo.

Nekaj manj je takih, ki praznujemo tudi godove. God praznujemo navadno samo v ožjem družinskem krogu. Spečemo kakšno dobroto, morda skuhamo kosilo po slavljenčevi želji, skupaj posedimo. Zelo lepo je tak dan zaključiti s skupnim obiskom svete maše in priporočilom godovnemu zavetniku, naj še naprej pomaga slavljencu s svojo priprošnjo in »mimogrede pogleda še na celo družino«.

Potem so tu še obletnice. Poroke, obletnice smrti … V resnici ljudje radi praznujemo in je vsaka priložnost, ki se pokaže, lepa in dobrodošla.

Praznik obletnice prejema svetega krsta

Te dni smo po naših cerkvah brali škofovsko pismo, ki nas spodbuja, da bi uvedli tudi praznovanje obletnice krstnega dne. Za kristjane je to izredno pomemben dan. Seveda se bo to praznovanje moralo med nami še uveljaviti. Te dni smo po naših cerkvah brali škofovsko pismo, ki nas spodbuja, da bi uvedli tudi praznovanje obletnice krstnega dne.Pravoslavni kristjani imajo že stoletja podobno praznovanje, ki mu rečejo krstna slava in jo obhajajo v spomin na krst svojih prednikov.

Osebno se mi zdi tudi zelo lepo, če krstne sveče nimamo zapakirane nekje na skritem, ampak jo prižgemo ob pomembnejših trenutkih. Otroku pred prvim šolskim dnem, na predvečer prejema zakramentov, ob godovnih dneh, kadar je v življenju zaradi česar koli zelo težko, na dan, ko diplomiramo … Seveda pa k prižiganju te sveče sodi tudi molitev.

Večje obletnice

Rečemo jim tudi okrogle. Ena takih mi je še posebej blizu, ker je v naši družini ravnokar »odpraznovana«. Nikoli mi ni bilo blizu postavljanje mlajev, še manj pa sem razumela kraje prometnih znakov z oznakami 50. Ne razumem tudi postavljanja nekih kičastih gigantskih sončnic ali vrtnic, ki se uveljavljajo v zadnjem času. Še najmanj pa razumem, da ta dan posvetiš tako, da pregloboko pogledaš v kozarec.

Praznovanje okrogle obletnice razumem predvsem kot zahvalo Bogu in staršem za življenje in veselje nad ljudmi, ki hodimo drug ob drugem.

Za praznovanje je treba dan najprej sprazniti vsakodnevne navlake, da ga lahko napolniš z bližino z Bogom in ljudmi.

Kako torej praznovati?

Najprej je treba dan sprazniti vsakodnevne navlake, da ga lahko napolniš z bližino z Bogom in ljudmi. Lepo je ta dan skupaj sesti, si pokazati, da se imamo radi, da nam je lepo skupaj. Darila so čudovita stvar, še posebej če so izbrana skrbno glede na želje in resnične potrebe obdarovanca. Vrednost niti ne igra posebne vloge. Pomembno pa je, da obdarovanec čuti, da ga opazujemo in spremljamo, česa si želi. Ker v tem sta skriti pozornost in ljubezen.

Vsekakor pa so tudi praznovanja lepša, če se nekoga, ki ga imamo radi, ne spomnimo samo na praznik, ampak ga z drobnimi pozornostmi in presenečenji razveseljujemo tudi kar tako, vmes.

Foto: babycouture.in

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid