Organizirani kaos: delo od doma ob majhnih otrocih

Lucija Čakš
Sreda, 22. marec 2017, 5:50
Image
robert kelly
Svet se že več kot teden dni krohota ob posnetku javljanja BBC-jevega strokovnjaka za politične odnose v vzhodni Aziji, ki je izpadel … no, ne ravno strokovno.

Če si videa še niste ogledali, le brž! 

Toda ljudje znamo še o videu, ki naj bi bil predvsem zabaven, začeti polemike in se razklati na dva pola.

Tisti, ki so nam okoliščine poznane in so nas otroci že kdaj zmotili pri pomembnih službenih zadevah, smo se odzvali z obilico smeha.

Drugi so začeli voditelja obsojati, kako se ni zmenil za svoja otroka, starejšo hčerko odrival in se skratka vedel povsem neočetovsko. Pa da mami ne bi bilo treba tako prinoreti in strpati otrok iz sobe, dokler nikogar niso motili.

Sta ravnala prav ali narobe? Mislim, da tu ni pravilnega odgovora. A dejstvo je, da so otroci nepredvidljivi in se pogosto ne zmenijo za odrasle konvencije o primernem vedenju, zato pa ne grejo ravno najbolje skupaj s poslovnim svetom.

Otroci pritegnejo pozornost

Po moji izkušnji se ljudje težko zberejo za delo, če je ob njih tuj otrok. Sama sem hčerko do njenega osmega meseca jemala s seboj na delo. (Kaj pa porodniška? Hm, it's complicated …). Bila je še premajhna, da bi jo ves dan puščala pri babici, in zdelo se mi je najlažje, da potrebno opravim kar z njo ob sebi.

Opazila pa sem, da so se pri stiku z mano sodelavci večinoma najprej obračali na dojenčico, čebljali z njo, jo skušali zabavati in z nekaterimi je bilo težko sploh načeti kak resen pogovor o delu. Dojenčica je enostavno pritegnila vso njihovo pozornost.

Zgodilo se mi je tudi, da me je gospa, s katero sem se po telefonu dogovarjala nekaj poslovnega, začela obravnavati z nekim dobrodušnim pomilovanjem, ko je v ozadju zaslišala dojenčkovo čebljanje, in me, kljub mojemu pojasnilu, da delam od doma in je to zame povsem normalna zvočna kulisa, predčasno spodila s telefona, češ »Naj se grem kar otroku posvetit.« Kar je bilo vse prej kot prijetna izkušnja.

A kljub vsemu ni to še nič v primerjavi s telefonskimi klici, pri katerem se otrok v ozadju joče (bodimo realni: dere). V očeh marsikoga ti take zvočne motnje znižujejo kredibilnost. Kar ni ravno rezultat, ki si ga v poslovnem svetu želiš.

Skratka – otrok v poslovnem kontekstu ljudje nismo vajeni. Lahko so moji otroci še tako nemoteči zame, drugim hočeš nočeš ukradejo vso pozornost. Še en dokaz za to je prav zgornji video. Povejte mi: koliko ste med ogledom izvedeli o odnosih med Severno in Južno Korejo?

Kar ne pomeni, da tudi mene nikoli ne motijo

Sem rekla, da so otroci nemoteči zame? No … Seveda so nemoteči, kadar spijo. Pa kadar se mirno in tiho zaigrajo. A ta blaženi mir običajno traja pol ure, 45 minut je že čisti luksuz. Na tisoče in tisoče znakov sem že napisala tudi z dojenčkom na dojki. Ali z vsemi tremi pod svojo pisalno mizo.

Najtežje pa je, kadar otroci zbolijo, ostanejo doma in potrebujejo še več nege kot običajno. Delo pa je kljub temu treba opraviti. (Medklic: Bolna 5-letnica mi s kavča pravkar razlaga nekaj o baletkah in me sprašuje, če bom še dolgo pisala. Očitno je čas, da zaključim. :)

Če se je zgodilo na BBC, se lahko tudi nama

Čeprav bi lahko bi napisala še deset strani o zgodah in nezgodah dela od doma ob majhnih otrocih. Sem že omenila, da od doma dela tudi moj mož? In da sem tudi jaz že kdaj trpala otroke iz sobe, da niso motili njegovih telefonskih pogovorov?

Neizpodbitno je, da kar delava, delava za njih – da jih lahko preživiva. Oba veva in razumeva, da naju potrebujejo, najino pozornost, ne le prisotnosti.

A včasih morajo tudi oni razumeti, čim starejši so, tem bolj, da so določene naloge pomembne in jih je treba opraviti do določenega roka. In da bodo zagotovo opravljene hitreje, če naju vmes ne bodo tristokrat zmotili zaradi malenkosti. In mnogokrat jim gre to že kar dobro od rok.

Kadar pa tega ne razumejo in nama z možem v slogu otrok iz filmčka zmotijo ravno najbolj pomembne trenutke, mi bo po pripetljaju profesorja Roberta Kellyja naslednjič mnogo manj nerodno. Če se je zgodilo v živo na BBC, se prav lahko zgodi tudi meni! :)

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid