Očeskanje – nagajivo oživljanje vsakdanjega

Mica Škoberne
Sobota, 2. avgust 2014, 0:22
Image
oc1

Kako priklicati ljudem na oči nasmešek na krajih in ob predmetih, ki niso niti posebej lepi niti zanimivi? Dva Danca sta dobila prikupno nagajivo idejo …

 

Kim Nielsen and Peter Dam iz Kopenhagna, ustanovitelja spletne strani eyebombing.com, sta v lepljenju malih plastičnih očesc na vsakdanje predmete uspela prepoznati priložnost, da z malimi koraki – očesce za očescem – delamo svet okrog sebe bolj prijazen, bolj človeški.

Nasmeh v očeh zaradi očesc

Tako se je rodilo »očeskanje«, kot bi morda lahko v slovenščino prevedli »eyebombing«. Zadeva je več kot preprosta, vse kar potrebujemo je par plastičnih očesc, ki jih prilepimo na nežive predmete na javnih mestih in s tem ustvarimo nekaj simpatičnega, zabavnega, kar bo mimoidočim lahko priklicalo na obraz nasmešek.

Svojo prikupno stvaritev lahko potem tudi fotografiramo in objavimo na spletu. A cilj očeskanja ni slava njegovih ustvarjalcev, saj umetnik ni v ospredju (za razliko od grafitanja in nekaterih drugih oblik ulične umetnosti), ampak gre prvenstveno za dejanje, ki je usmerjeno v dobro drugih.   

»Cilj je preprost – samo prinesti več hihitanja, nasmeškov in smeha v svet,« pravita danska ustvarjalca.

Tudi očeskanje ima pravila

Tudi pravila so preprosta – prilepiti plastična očesca na nežive predmete na javnih krajih. Pomembno je, da gre za samolepljiva plastične očesca, ki jih je enostavno odstraniti, in ne za nalepke ali risanje. Lepljenje očesc na podobe oseb (kipe, slike, plakate ipd.) tudi ni pravo očeskanje, saj je cilj vdahniti življenje neživemu, podobe oseb pa so žive (in lepe) že same po sebi, sta Nielsen in Dam pojasnila v intervjuju za BBC. Pomembna pa je tudi zdrava mera, saj očesca najbolje delujejo takrat, ko zmorejo presenetiti, kar v poplavi plastičnih očesc vsepovsod ne bi bilo mogoče. 

In kako odgovarjata na vprašanje, ali ne gre pri vsem skupaj za vandalizem? »Ne gre za vandalizem, očesca je zelo enostavno odstraniti. To, da je svet okrog nas polepljen s plakati in reklamami na vsakem koraku je večji vandalizem od nekaj parov očesc,« sta odgovorila za BBC.

Zabaven izziv za otroke (in odrasle)

Očeskanje pa je tudi zanimiva ideja za družine, saj je lahko posebej blizu otrokom, ki znajo videti zanimivo tudi v najbolj dolgočasnem in vsakdanjem. Morda je lahko zanimiv izziv »poočeskati« že lastno stanovanje ali ulico ali sodelavčevo pisalno mizo.

Ste za izziv? *_* 

 

oc

oc0

oc3

oc4

oc5

oc6

oc7

oc8

oc9

oc10

oc11

oc12

oc13

oc14

oc15

oc16

oc17

oc18

oc19

oc20

oc21

oc22

oc23

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.