Ob trmastem izbruhu svoje hčerkice sredi trgovine ostal popolnoma miren. Bravo, očka!

Mojca Koren Lapajne
Sreda, 5. julij 2017, 5:41
Image
justin baldoni2
Starši se strinjamo, da otroci včasih res ne izberejo najbolj primernega časa in prostora za cepetanje z nogami in glasno izražanje svojih stališč. Trgovine, nakupovalni centri, restavracije, cerkve ...

Predvsem se zdi, da je za otroke bistvenega pomena, da je okoli nas čim več ljudi, preden se odločijo izvesti svoj »šov«. V najboljšem primeru ob tem zardimo v lica, se opravičujemo mimoidočim, spodbujamo otroka, naj preneha. Starši smo polni vseh fint v takšnih okoliščinah, čeprav nam včasih pošteno vre.

Pred dnevi pa je svet obkrožila fotografija punčke, ob kateri stojita njen oče in dedek, ki sta se znašla v eni izmed takšnih situacij. Fotografija pa ni postala tako viralna zaradi tega, ker bi bilo očetu nerodno. Niti ne zaradi tega, ker bi oče hčerki lepo prigovarjal, naj vstane in preneha. Še manj ne zaradi tega, ker bi oče hčerko panično rotil ali jo podkupoval z obljubami, če mu preneha delati sramoto.

Kaj je torej tisto, kar je naredil očka Justin Baldoni, zaradi česar je trmasti izpad male deklice Maiye postal tako slaven? Odgovor je – čisto nič. Le mirno je stal poleg na tleh cepetajoče deklice in se vidno nevznemirjen pogovarjal s svojim očetom. Vse skupaj je fotografirala njegova žena Emily.

justin baldoni

In po tem, ko se je morda marsikdo izmed množice spraševal, zakaj dekletcu v njegovi stiski ne pomaga prav nihče, je Justin, sicer poklicni igralec, pod to fotografijo na svojem Facebook profilu podal razlago dogodka.

Najprej je zapisal, kdo vse je na fotografiji, kaj in kje se je vse skupaj dogajalo. In medtem ko bi ob pogledu na fotografijo marsikdo pričakoval opravičilo svojega dejanja, da samo stoji in gleda in ničesar ne stori, je Justin ponosno zapisal: »To je ena mojih najljubših fotografij naju z očetom.«

V nadaljevanju pa je dodal:

»Moj oče mi je vedno dovolil čutiti in izražati čustva, četudi je bilo to v javnosti in mu je bilo zaradi tega včasih nerodno. Toda ne spomnim se, da bi mi kdaj koli rekel: 'Delaš mi sramoto!' ali: 'Ne jokaj!' Do danes se nisem zavedal, da je bilo to morda najpomembnejše za moj čustveni razvoj. Naši otroci morajo vsak dan predelati ogromno informacij in ne vedo, kako naj se soočijo z vsemi temi novimi občutji, ki se ob tem pojavljajo. Skušam se osredotočiti na to, da moja hči v vsakem trenutku ve, da je čisto v redu, če tako čuti. Ne dela mi sramote, če se sredi trgovine meče po tleh ali kriči na letalu. Konec koncev sem njen oče … ne vaš.
Naj vam ne bo nerodno zaradi vaših otrok. To nima nič opraviti z vami. Pravzaprav ... bi morali najverjetneje biti prijaznejši in bolj potrpežljivi tudi do samih sebe. Če bi sami zmogli izraziti svoja občutja, če bi lahko jokali, kadar bi čutili to potrebo, bi morda dovolili sebi občutiti tudi veselje in srečo. In svet bi bil gotovo lepši.«

Kadar se vam bo torej naslednjič pripetilo kaj takšnega, se spomnite na besede očka Justina in na dejstvo, da je zdrav čustveni razvoj vašega otroka vsekakor pomembnejši od nekaj neodobravajočih in obsojajočih pogledov ljudi, ki jih morda ne boste nikoli več srečali.

Vir: Justin Baldoni/Facebook

Foto: thenewpotato.com, Facebook

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor