Moj otrok pa noče v nebesa

Eva Strajnar
Ponedeljek, 7. november 2016, 5:30
Image
praying-bedtime
Smrt je del življenja. Ko se otroci soočijo z njo, imajo ogromno vprašanj. Pogosto jih zanima, kaj se bo zgodilo potem, ko bodo umrli, kam bodo odšli in kaj se bo tam dogajalo.

Kot mama in kot kristjanka se pogosto spomnim na obljubo, ki nam jo dal Kristus, da ne bo več bolečin ne žalosti. Na novo nebo in novo zemljo. A misel na nebesa zna biti tuja odrasli logiki, včasih tudi otroški.

Tema je nepričakovano nanesla na umiranje. Začeli smo se pogovarjati o nebesih in medtem ko je veselo kramljala o tem, kako bo tam gotovo pojedla tono bonbonov, petletni sin izstreli: »Jaz pa nočem v nebesa!« Začudila sem se, saj vem, da bi za bonbon pojedel tudi živo žabo, a sem ga vprašala: »Zakaj pa ne?« »Ker tam ni tebe.«

Seveda bistvo nebes ni v bonbonih, čeprav s pomočjo takšnih zamisli otroku plastično prikažemo kraj. Bistvo je združitev z izvirom popolne ljubezni, večna sreča. Pa vendar, otroku moramo nebesa prikazati na njegov način.

Povejmo mu, kdo je že v nebesih

Poglejmo stare slike in mu pokažimo babici in dedka, prababice in pradedke, naše prijatelje, ki so že umrli. Pripovedujmo mu zgodbo o teh ljudeh. Kaj so dobrega storili, kako čudovito življenje so imeli. In povejmo mu, da so zdaj popolnoma srečni.

Povejmo mu, da ne bodo umrli kot Jezus

Otroke učimo o Jezusu. In medtem ko odrasli razumemo razsežnosti njegove žrtve na križu, otroci vse skupaj vidijo precej kruto in jih morda včasih prestraši. Povejmo jim, da je Jezus to dejanje storil prostovoljno in da ravno zato, da nas po smrti na svetu čaka novo življenje.

Nebesa prikažimo resnična

Otroci imajo veliko domišljije. Vendar je ta pogosto obarvana s predstavami s televizije, iz igric ali risank. Povejte mu, da nebesa niso nek nerealističen kraj, kot ga prikazuje televizija. Čeprav tudi sami ne vemo točno, kako bodo izgledala, otroku govorimo o tem, kaj vemo; o ljubezni, o skrbi za drugega, o lepoti.

Ne obremenjujte se, če noče v nebesa

Morda je težko slišati besede svojega otroka, da noče v nebesa. Vendar je najpogostejši otrokov razlog za to strah. Smrt zna biti strašljiva. Če bodo otroci rasli ob občutku, da jih sprejemate in brepogojno ljubite, bodo prej ali slej videli, da nebesa niso rezultat smrti, ampak smiselno nadaljevanje našega zemeljskega življenja.

Foto: faithgateway.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.