Mala maškara

Polonca Sokol
Četrtek, 16. februar 2012, 6:32
Image
maskare4

Pustne šeme bodo v prihajajočih dneh z veseljem razdejale vašo hišo!

Tu preobleka, tam čevlji, pod kavčem očala, in piščalka na pultu! Še cekarček, krona in strašljive vampirske zobe … pa smo pripravljeni, da gremo na ples!

Toda preden se prepustite pustnemu rajanju, ki pogosto celo v oči staršev privabi navihane iskrice, se poskušajte za trenutek vživeti v otroka.

  • Se bo vaš malček bal zamaskiranih obrazov, hrupa in norenja? Ne silite ga v množico, če ga je strah. Vi se boste lahko zabavali samo, če se bodo zabavali tudi vaši otroci. Imam prijatelja, ki se še zdaj, ko je že sam očka, izredno boji zamaskiranih ljudi.
  • Kako se bo počutil otrok, če mu boste obraz namazali s tremi tubami pisanih krem? Kako se boste počutili vi, ko bo ob prvi utrujenosti mala ročica razmazala vašo umetnino? Ali pa se ličenja morda zelo veseli? Bo hčerka princeska? Potem najbrž nestrpno čaka, da si bo izposodila vaša ličila.
  • Je kostum primeren za rajanje na prostem, ali ga bo v celoti zakrila bunda in bo otrok nesrečen? Ga lahko oblečete čez topla oblačila? Bo otroku v vrtcu preveč vroče, če bo oblečen v plišastega medvedka?
  • Kako pa bo s straniščem? Je kostum enostaven za sleči in obleči? Bo v vrtcu zmogel otrok sam? 

maskare3

Čar pusta pa ni samo v tem, kaj se obleče. Pričarajte vzdušje že prej! Izdelajte sami kostume, dovolite, da vam pri tem pomaga otrok. In pomagajte mu razvijati domišlijo!

Nikjer ne piše, da mora biti tudi vaš otrok letos smrkec, Nodi ali Fifi. Niti ne piše, da mora biti to, kar je bil lani starejši bratec. Pomagajte z idejami! Malega kuharčka, zdravnika ali zdravnico, kekca, staro mamo … lahko pričarate zelo preprosto in tudi tik pred zdajci! Lahko pa domišljiji pustite prosto pot – zakaj ne bi bil vreme, voda, kozolec, vijolina ali osončje?

maskare1

Meni je prav poseben izziv izdelati kostum. Pa čeprav mi na koncu vedno zmanjkuje časa. Pa čeprav odkar izdelujem kostume za hčerko, nimam časa, da bi ga naredila še zase. Pa čeprav na koncu pozno v noč šivam, lepim in ustvarjam … je to užitek, ki sodi zraven. Kupiti kostum se mi zdi »prepoceni«. Se mi zdi ravno tako, kot bi kupila že pobarvane pirhe.

Vendar smo si ljudje različni, kar nekoga prevzame, je drugemu odvečno delo. Pri pustu pa je res na prvem mestu zabava, skupni čas in veliko smeha! Pa naj si bo kostum izposojen, kupljen ali izdelan doma!

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor