Lov na rožnati oktober

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sobota, 2. november 2013, 5:00
Image
breast-cancer-ad1

Oktober je minil v znamenju rožnate barve, kar simbolizira svetovni mesec boja proti raku dojk. Ozaveščanje o tej problematiki je seveda plemenito dejanje. Pa je sporočilo vedno primerno in spoštljivo?

Kaj sporočamo?

Evropska zveza za boj proti raku dojk je ob dnevu zdravih dojk (15. oktobra) v Evropskem parlamentu pripravila aktivnost, s katerimi je poslance in druge (predvsem ženske) ozaveščala o tem, da je odločitev za zdrav življenjski slog ključna za zdravje dojk v prihodnosti.

V državah so potekali različni dogodki, namenjeni promociji in ozaveščanju o pomenu preventive.

Preventiva

Kot zlati standard pri zgodnjem odkrivanju raka dojk je dolgo veljala (in še vedno velja) mamografija. Študije pa kažejo, da lahko mamografija zmanjša smrtnost zaradi raka dojk za največ 2 odstotka. Smrtnost tako ni nič manjša kot npr. pri dobrem telesnem pregledu.

Najboljša preventiva pred rakom dojk je zdrava prehrana, telesna aktivnost in neuporaba hormonske kontracepcije.

Problem mamografije pa ni le v neučinkovitosti, pač pa tudi v "varnosti". Ionizirajoče sevanje lahko že samo po sebi prispeva k razvoju raka dojk. Pri pregledu so dojke stisnjene, kar lahko vodi v razširitev rakavih celic, če so te že prisotne.

Zaskrbljujoče je tudi veliko število lažno pozitivnih izvidov, kar vodi v povečano število nepotrebnih dodatnih pregledov in posegov. Predstavljajte si, da ste dali skozi odstranitev prsi v kompletu s kemoterapijo in obsevanjem, pa vam kasneje povedo, da raka sploh ni bilo …    

Odstranitev prsi

Verjetno ni nikogar, ki ne bi slišal za preventivno odstranitev dojk Angeline Jolie. Ta je odločitev sprejela na podlagi pozitivnega testa mutacije BRCA1 gena, zaradi katerega naj bi imela veliko tveganje za razvoj raka dojk. Njeno odločitev so mnogi sprejeli z odobravanjem in občudovanjem.

Naj nam rožnati oktober ne bo v izgovor, da nekoga zreduciramo le na del telesa.

V vsem pompu pa so pozabili omeniti, da je genetski faktor le eden od možnih dejavnikov za razvoj raka in da nihče ne ve, kakšno vlogo pravzaprav ima. Morda pa BRCA1 gen sploh ni vzrok. Je potemtakem odstranitev povsem zdravih dojk potrebna in smiselna samo zaradi pozitivnega testa?

Prava preventiva

Najboljša preventiva pred rakom dojk je zdrava prehrana (dovolj vitamina D, omega 3 maščob, selena), telesna aktivnost in neuporaba hormonske kontracepcije

Ozaveščanje je potrebno

Ker je rak dojk najpogostejši rak pri ženskah, je ozaveščanje nujno. Oktobra so bile tako po vsem svetu ulice polne rožnatih plakatov s slikami prsi, modrčkov in roza pentelj. Zdi se, da se vse vrti okrog dojk.  Čeprav takšna aktivnost morda res povečuje ozaveščenost, pa se sprašujem, ali se ne osredotočamo preveč na prsi kot le na del telesa, spregledamo pa žensko kot celovito osebnost?


breast-cancer-ad2

Promocija skrbi za žensko zdravje je dobra in nujna. Moramo pa paziti, da so naše aktivnosti in sporočila v podporo celotni osebi in ne samo dojkam kot delu telesa. Mnoga dejanja so lahko odmevna in šokantna, pa vendar ne v podporo ženskam kot osebam.

Naj nam rožnati oktober ne bo v izgovor, da nekoga zreduciramo le na del telesa.

Viri:

- articles.mercola.com

- cancer.gov

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor