Ko je lutkam zbrisala make-up ...

Mica Škoberne
Sobota, 21. februar 2015, 16:00
Image
lutke1
... se je zgodilo nekaj čudovitega! Pod prsti avstralske mame so moderne rabljene lutke dobile povsem novo življenje, prijaznejše obraze in srečnejše uporabnice.

Večina deklic danes verjetno ima kakšno od modernih, pretirano naličenih in čudno oblečenih lutk (s povsem nerealističnimi telesnimi razmerji, povrhu vsega). Poleg Barbik so posebej priljubljene lutke Bratz, ki obstajajo tudi v zelo morbidnih različicah in so močno seksualizirane.    

lutke5

Rabljene izvirne lutke s "tono ličila"

Čeprav mnogim staršem sploh niso všeč (in verjetno sprva tudi otrokom), pa so tako razširjene in s tem tako normalizirane, da se jim mnoge družine težko uprejo.

Mama male deklice Sonia Singh s Tasmanije, ki je po izobrazbi znanstvenica, je v nekem trenutku, po tem ko je ostala brez službe, prišla do zanimive prostočasne zamisli. V trgovinah z rabljenimi stvarmi je kupila nekaj takšnih lutk, jim odstranila ličila in narisala nov, bolj naraven obraz. Njena mama, ki izdeluje čudovite pletene izdelke, je lutkam napletla nova prikupna oblačilca. Nastalo je nekaj čudovitega.

lutke4

»Sprva mi je bilo nerodno, ko sem se takole poigrava s temi lutkami in sem to počela le,
ko sem bila sama v hiši,« danes v smehu priznava Sonia.

lutke2

Šele po dolgem prigovarjanju moža Johna se je Sonia odločila, da svoje lutke pokaže svetu. 

Fotografije 12 lutk je objavila na svojem facebook profilu, da bi jih pokazala svojim prijateljem, a so se bliskovito razširile po vsem svetu. Sedaj dobiva prošnje z vsega sveta, da bi kakšno lutko izdelala še za njihove hčerke. Deklice, ki so se z njimi srečale, pravijo: »Veliko lepše se je igrati z njimi. Zdijo se bolj podobne nam

lutke7

Tudi Soniina mala hčerka si za igro raje izbere tiste lutke »z novimi obrazi«.

»Nisem izdelovalka lutk in tudi nočem biti,« na nepričakovano slavo in povpraševanja odgovarja Sonia, »ampak če to, kar sem naredila, uspe kakor koli vplivati na velike izdelovalce igrač, da bi premislili, kakšne vrste igrač dajejo na trg, se mi sploh ne zdi slabo.«

Nekateri izdelovalci pa o tem tudi že razmišljajo in sad tega je nova punčka Lammily (imenovana po njenem avtorju, Nickolayju Lammu), ki naj bi imela za razliko od priljubljene (in na moč nerealistične) Barbie povsem realne telesne značilnosti najstniških deklet, običajna oblačila in je le nežno naličena. Poleg tega je z njo mogoče početi kup stvari – karkoli si pač mala deklica želi početi, »ko bo velika«.

lutke9

Lammily v akciji

Ko so lutko pokazali otrokom v 2. razredu, so bile njihove reakcije zelo zanimive. Opažali so, da je drugačna od drugih lutk, da ni tako suha, da je podobna njihovi sestri/teti, zdelo se jim je, da lahko počne karkoli in da je … bolj podobna njim samim. Kaj mislite, katero bi vzeli s seboj domov za igranje?

 

Foto: treechangedolls.tumblr.com, youtube, Nickolay Lamm

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.