Ko bi le bila bolj … lepa/pametna/ zabavna/ talentirana /suha …

Polonca Sokol
Petek, 18. november 2016, 5:03
Image
samopodoba

»Če bi imela: večje prsi, bolj vitek trebuh, bolj seksi oblačila … potem bi me zagotovo opazil!«

So ti te trditve znane? Ali vsaj kdaj prešinejo tvoje misli? Vsaj po končanem ameriškem mladinskem filmu, kjer so vsa dekleta popolno lepa? Ali po vožnji, kjer kot sovoznica opaziš vsak plakat za intimisimi-palmers-lisco-polzelo-calcedonio ipd.? Ali po listanju po »ženskih« revijah, kjer je glavno sporočilo, da moraš biti, zato da boš opazna, seksi/vroča/zapeljiva …

Morda ti je celo kdaj kdo rekel kaj takega, pa se ti je za vedno zapisalo v možgane.

Najhujša poniževanja in žalitve žensk se ne dogajajo s strani moških, temveč s strani žensk samih.

Naj te potolažim – meni je oseba, ki mi je zelo blizu v najstniških letih, dejala: »Le kateri tip te bo maral, poglej se, kakšna si?!« Še danes dobesedno vem, kaj mi je rekla. Ampak veš, kaj? Danes imam imenitnega moža!

Res zanimivo, koliko se mlada dekleta presekirajo zaradi tega, kako bi bolj ustrezala moškim, a moški pravzaprav niso tisti, ki postavljajo merila!

Družba nas je ženske naučila boriti se proti »šovinističnim« moškim (sama jih v resnici ne poznam prav dosti) in kršenjem naših pravic s strani staršev, šolnikov in šefov. A najhujša poniževanja in žalitve žensk se ne dogajajo s strani moških, temveč s strani žensk samih.

Besede, ki sem jih omenila zgoraj, mi je izrekla najstnica. Prijateljica je bila tista, ki je moji hčerki rekla, da je bajsika (pri osmih letih). V angleščini so skovali novo besedo »frenemy« iz besede friend (prijatelj) in enemy (sovražnik) – uporabljajo jo prijateljice, ko si med seboj postanejo na področju samospoštovanja prave sovražnice.

A huje od teh izjav je tisto, kar te besede naredijo v nas. Rušilna moč zasejanega dvoma, ki jo poznamo že od vsega začetka, od trenutka, ko je zlo izzivalo Adama in Evo: »Ni dovolj vse to, s čimer sta obdarjena. Vzemita si še več!«

Lepota ženske

Ženska je najlepše ustvarjeno bitje, pravi Jason Evert v eni izmed svojih knjig, kjer želi mladim približati teologijo telesa.

Lepota v resnici ni odvisna od stanja mojega telesa, temveč od stanja mojega uma!

Lepota je Božja lastnost. Zato je lepota ženske pravzaprav ženska bogopodobnost, o kateri piše Sveto pismo.

Veste, zakaj moški tako radi gledajo dekleta? Ker smo lepe! In to je Božje. Vse ostalo kar lahko sledi – popredmetenje (pomanjkljivo oblečene) ženske v moških mislih, poželenje (kot egositično sprevržena spolna želja) – je posledica izvirnega greha in je odvisno predvsem od stanovitnosti lastnika oči.

Ženskam je lepota dana zato, da z njo vabijo v odnos in ne da z njo manipulirajo.

Dvom v lastno lepoto

Dolga leta smo za slabo samopodobo krivili medije, pa nisem več prepričana, če je odgovornost res (samo) na njihovi strani. Seveda, ženska je v medijih pogosto zlorabljena in je postala marketinški trik. Toda resnici na ljubo je edino logično, da bo podjetje v svojem oglasu, če že, uporabilo lepo žensko (pustimo ob strani (ne)moralnost retuširanja).

Zato tudi borba za to, da bi se v oglasih pojavljale močnejše ženske, ni bila uspešna. Res je, nekatera podjetja zdaj uporabljajo »plus size« modele. A tudi te imajo za povprečne ženske nedosegljivo postavo (npr: polne ustnice, velike oči, maščobne obloge tam, kjer si jih vsaka želi, trebuh pa skoraj raven …)

Problem ni v sliki. Problem nisem jaz sama. Problem je, da mi skušnjavec (tudi s pomočjo slik in zlobnih jezikov in dvoma v meni sami) uspe iz dneva v dan lagati: »Nisi dovolj …  (karkoli že) …« … in moja šibka človeška narava mu verjame.

Ženskam je lepota dana zato, da z njo vabijo v odnos in ne da z njo manipulirajo.

Notranje nažiranje, ki skušnjavcu še kako ustreza (kaj boljšega kot labilna oseba, ki se iz dneva v dan pritožuje nad Gospodovo stvaritvijo!), ustreza tudi potrošniški družbi. Nič ni boljšega kot negotova ženska! Zagotavlja večjo prodajo krem, preparatov, ličil, oblačil, poduhovljenih (najpogosteje new age knjig) … kajti vsaka od teh stvari obljublja srečo. Ona pa je ne najde in ne najde in zato kupi novo stvar, ki bo obljubila srečo.

In nenazadnje, je lahko za družino in družbo še kaj boljšega kot uravnotežena, samozavestna ženska ob močnem moškem?!

Primerjaj in obupuj

Jezuit James Martin v knjigi Duhovnost za vsak dan omenja modro misel svojega prijatelja: »Primerjaj in obupuj.« Ta stavek s samo dvema besedama izjemno opiše, kam vodi primerjanje.

Nekoč me je pretreslo, ko sem nekje prebrala vprašanje: »Kdaj pa si se, kot ženska, sploh sprejemala v tem, kar si?« Kot najstnica sem imela kar nekaj kilogramov manj, kot jih imam zdaj, bolj napeto kožo …, pa sem se prav tako neprestano po malem žrla, kaj vse z menoj ni v redu. To torej pomeni: če bi danes moje telo postalo spet táko, kot sem ga imela kot najstnica, še vedno ne bi bila zadovoljna! To torej pomeni, da lepota v resnici ni odvisna od stanja mojega telesa, temveč od stanja mojega uma! Tega pa lahko naučimo kaj novega, kajne?

Če bi imela to, kar misliš, da ti manjka, bi hrepenela po nečem drugem. Edini recept je, da vzdihovanje po tem, kar želiš, zamenjaš z zahvaljevanjem za to, kar imaš.

Lažje zapisati kot storiti, vem! Povrh vsega je naše počutje odvisno še od tega, kje smo v ciklusu (pred menstruacijo se v telesu zadržuje voda, počutimo se bolj napihnjene in bolj »debele«, kar v kombinaciji s pretirano občutljivostjo ni najboljši recept za sprejemanje same sebe).

Ko bi le imela/bila, bi ...

Ne, ne bi. Če bi imela to, kar misliš, da ti manjka, bi hrepenela po nečem drugem. Vse dokler se boš vsaj po malem primerjala. Edini recept je, da vzdihovanje po tem, kar želiš, zamenjaš z zahvaljevanjem za to, kar imaš. Pa četudi si v svojih zahvalah Gospodu tako pristna, da mu upaš izreči: »Gospod, hvala za lep nasmeh, zdrave nohte in čedno rit!«

*****     *****     *****

V enem prihodnjih člankov bom napisala 7 stvari, ki meni pomagajo, da se vidim tako, kot v resnici sem.

 

Polonca Sokol v okviru Zavoda iskreni.net skupaj z možem Tomažem predavata in izvajata delavnice teologije telesa za mlade. V zadnjih letih spregovorila že preko 3000 mladim iz vse Slovenije.

Več o predavanjih za mlade najdete tukaj, kjer jih lahko tudi naročite.

Foto: healthyplace.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.