Kako z otrokom spregovoriti o trpljenju, ne da bi ga prestrašili

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Nedelja, 9. april 2017, 5:44
Image
veliki petek druzina
Pred nami je veliki teden, v katerem se bomo srečali s Kristusovim trpljenjem in odrešenjem. Trpljenje, ki ga še odrasli težko razumemo. In zadrega, kako vse to predstaviti otroku. Koliko otrok razume? Kako podrobno mu predstaviti križanje?

O trpljenju se pogovarjajte že od malega

Smrt je za otroka zelo abstrakten pojem, zato ne more v celoti dojeti smrti vse tja do najstniških let.

Vendar pa ima tudi smrt svoje konkretne vidike, ki jih lahko otroku predstavimo že v rosnih letih. Otrok se bo prej ali slej soočil s smrtjo. Lahko bo to smrt njegove ribice ali celo kakšnega sorodnika. Ribico lahko nadomestimo, sorodnika ne moremo.

Lahko pa otroku pomagamo, da se sooči s smrtjo. Vidi telo umrlega in opazi, da ta izgleda tako, kot bi spal. Tako si smrt predstavlja kot spanje, iz katerega se ne zbudimo več.

Kaj pa Jezusova smrt? Ko listata Sveto pismo in naletita na sliko Jezusa na križu, se nežno dotaknita njegovih ran in se čudita njegovi ljubezni. Povejte mu, da ga Jezus ljubi in da je umrl zato, ker nas ima rad.

Razlaga naj bo preprosta

Nobene potrebe ni, da bi malemu otroku razlagali, da so Jezusa zverinsko pretepli in ga mučili. Ni mu treba vedeti, kako veliki so bili žeblji, s katerimi so ga pribili na križ. Ni mu treba gledati pasijona.

Te podrobnosti so za otroka lahko strašljive in obremenjujoče. Ne želimo si, da bi se otrok preveč osredotočal nanje. Nasprotno, želimo si, da bi Jezusa videli kot ljubečega in močnega prijatelja, ki je tudi Bog.

Večji otroci lažje razumejo kontekst Kristusovega trpljenja, saj se tudi sami že srečujejo z nekaterimi preizkušnjami. Pomembno je, da se zavedajo, da delati dobro včasih vključuje tudi trpljenje. Vendar nas Bog razume, ko smo žalostni ali ko nam je hudo, saj je tudi sam trpel. In nas ne pušča samih.

Jesus and Children

Smrt in življenje

Ko se pogovarjate o smrti, naj ne ostane pri smrti. S tem se »zgodba« ne konča. Poudarek dajte na vstajenje. Jezus je vstal, se prikazal svojim prijateljem in nato odšel v nebesa.

Za vsakim velikim petkom tako pride velika noč. Trpljenje in smrt nista konec zgodbe, ampak prehod v novo življenje.

Foto: faithgateway.com, memorycross.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.