Kako približati križev pot našim najmlajšim

Uredništvo iskreni.net
Torek, 27. marec 2018, 21:03
Image
Skrivnosti in obrede velikonočnega tridnevja je mogoče približati tudi predšolskim otrokom. Potrebno pa je nekaj iznajdljivosti in kar precej, predvsem časovno krajših prilagoditev.

S pomočjo slik in ilustracij

Naša lanska izkušnja ob 3-letnici, ki je znala zdržati pri miru točno 2:45 minute je bila takšna, da sem barvno fotokopirala le štiri postaje križevega pota, ki so bile po moji lanskoletni presoji nekako ključne: obsodba, križ, pomoč in vstajenje.

Te ilustracije (delo Karmen Smodiš, iz knjižice Srce, ki ljubi vse ljudi), sem nalepila na steno in na veliki petek smo se skupaj usedli in kratko prebrali besedilo le ob teh štirih postajah.

Besedilo smo pospremili s kratko pesmijo, ki je prinesla umiritev v vzdušje velikega petka. Spomnim se, da je moj deklica v naročju sedela čisto pri miru in poslušala … Navzela se je spokojnosti, ki je vela iz slik, pesmi in besedila.

Ko je bilo teh nekaj minut spokojnosti mimo, je seveda odbrzela naprej k svoji igri …

Mini romanje

Narava je naravna katedrala in ravno v naravi otroci najlažje molijo. Ob občudovanju čudovitega stvarstva se čudijo, zrejo in na svojstven način molijo Stvarnika.

Kar nekaj krajev v Sloveniji ponuja priložnost, da se sprehodimo od kapelice do kapelice, od postaje do postaje, pri čemer mlajši otroci lahko prosto tekajo naokoli in tudi s svojo živahnostjo sodelujejo z Božjim odrešenjem.

Letos smo imeli kot družina priložnost, da smo si v družbi še dveh prijateljskih družin na začetku posta pripravili križev pot v naravi. Zelo preprosto. Odšli smo na krajši sprehod v naravo po potki, ki se vije ob potoku, vmes prepevali Na križ si šel, Gospod in prebirali kratka besedila postaj križevega pota.

In ko že misliš, da živahni 4-letnik, ki veselo teka naokoli, ne ve, za kaj  gre, tam med 10. in 11. postajo prileti vprašanje: »Mami, zakaj je šel na križ za nas?«

Izdelovanje križa

Tudi tu nam je lahko v pomoč sprehod v naravo, povezan z branjem križevega pota ali pa tudi ne.

Otroci radi ustvarjajo. In se učijo preko simbolov. Dvoletnik že zelo dobro pozna znak za Audi. Zakaj ne bi poznal tudi znamenja našega Odrešenika?

Palice, s trni ali brez, manjše, večje, stvar domišljije… In še kakšen okrasek za zraven, otroška domišljija ne pozna meja …

Ob izdelovanju stavek, dva o Jezusovi daritvi in velikonočnih dogodkih … In kateheza je narejena.

Oznanjamo vstajenje

Pomembno za otroka v predšolskem obdobju je, da mu ob križevem potu ne kažemo preveč nazornih in krutih slik ali fotografij Jezusovega trpljenja.

Za predšolskega otroka je tudi zelo pomembno, da se s pripovedjo o trpljenju ne ustavimo pri smrti. Vedno na koncu dodamo veselo sporočilo o Jezusovem vstajenju.

Otrok v tem obdobju težko sprejema bolečino nekoga, ki ga ima rad in to težko razume. Težko razume tudi, zakaj odrasli včasih tako hudo prizadenemo drug drugega. Zato o Jezusovem trpljenju ne razlagamo podrobnosti, se ne ustavljamo preveč zazrti v žalost, ampak oznanjamo veselo novico – Jezus je vstal od mrtvih in živi med nami!

Ali sploh moliti križev pot z malimi?

In če se morda sprašujemo, ali sploh moliti križev pot z malčki, nas dobra poznavalka otroške duše Gianna Gobbi v knjigi Skupaj z otroki prisluhnimo Bogu spodbuja: »Otrok je sposoben spontano moliti, se pa ta molitev razlikuje od molitve odraslih. Otrokova molitev ima posebne kakovosti, je tiha in kontemplativna (npr. dolga razmišljajoča tišina ob pogledu na sončni zahod…). Po obliki je otrokova molitev lahko zelo kratka, npr. eno samo ime, ki mu sledi tišina: 'Jezus.' ali: 'Dobrota. Svetloba. Amen.'«

Dovolimo otrokom, da molijo na svojstven način. Povabimo jih k skrivnostim svetega tridnevja. Prilagodimo jim okolje in od njih ne pričakujmo toliko (predvsem časovne obremenitve) kot pri odraslih.

Toda malčki nas bodo s svojo spontanostjo in iskrenostjo pripeljali bližje Njemu, ki je imel vedno odprto naročje za male …

Foto: Štefan Kržišnik (naslovna), osebni arhiv (med besedilom)

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.