Kako otroka pripraviti na Božič?

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sobota, 21. december 2013, 5:00
Image
otroci bozic

Vsako leto množice otrok nestrpno pričakujejo 25. december. Večinoma zaradi počitnic, ne smemo pa spregledati tudi pričakovanja daril.

Toda adventni čas je namenjen temu, da se skupaj z otroki veselimo v pričakovanju Jezusovega rojstva. Kako otroke pripraviti na resnični pomen Božiča – praznovanje rojstva Odrešenika? 

Nekaj nasvetov, kako otroke pripraviti na Božič:

1. Ne mešajmo svetopisemske zgodbe s potrošniško. Predšolski otroci se šele učijo razločevati med izmišljenim in stvarnostjo. Zato morajo imeti možnost spoznati svetopisemsko zgodbo brez vpliva sekularizacije. Če vidijo Božička v cerkvi ali pred jaslicami, bodo težko razlikovali med dvema osebnostima – eni domišljijski in drugi stvarni. Prav tako lahko zmedo povzročajo legende, saj otrok težko loči med realnostjo in izmišljeno zgodbo učiteljice.

Starejši otroci že lahko ločijo med domišljijo in stvarnostjo, še vedno pa morda ne doumejo svetosti svetopisemskega Božiča, če je njegova podoba pomešana s podobami Božička, kraguljčkov, jelenčkov in drugih izmišljenih božičnih likov.

2. Naj bodo zgodbe, predmeti in aktivnosti konkretne. Do 12. leta otroci zadeve jemljejo zelo dobesedno in težko razumejo simbolične pomene. Zato uporabimo konkretne simbole, kot so angeli, zvonovi, jaslice, križi, zvezde, namesto kron, metuljev, školjk in rib, ki na simboličen pomen izražajo našo vero. Pri razlagi svečk na adventnem venčku, svečke raje poimenujte »sveča prerokbe«, »sveča pastirjev«, »sveča angelov« in »Betlehemska sveča«, kot pa sveča upanja, miru, veselja in ljubezni, ki so bolj simbolične. To pride v poštev za starejše otroke. Večkrat ko bodo otroci slišali pravo božično zgodbo, ko si bodo o njej pogledali tudi knjige, pogledali kakšno risanko ali film ali igrano predstavo, hitreje si jo bodo zapomnili.

otroci bozic2

Kdo ve, morda se družina na sliki na Božič pripravlja z adventno akcijo Iskreni.net ... :)

3. Naj bo božična zgodba otipljiva. Otroci se učijo preko vseh petih čutov. Če poslušajo božično zgodbo, je to le ena senzorna izkušnja. Naj sami zaigrajo zgodbo, povohajo seno v hlevu, gledajo in se pogovarjajo ob različnih svetopisemskih slikah, preberejo zgodbo iz Svetega pisma ob soju petrolejke, sami postavijo jaslice, izdelajo lutke in z njimi uprizorijo božično zgodbo. Lahko pa tudi pripravijo rojstnodnevno praznovanje za Jezusa, na katero prinesejo darila za misijone. Več čutov, kot otroci uporabijo, bolj smiselna in realna je njihova izkušnja.

4. Načrtujte aktivnosti, ki so razvojno primerne za vašega otroka. Za mlajše otroke naj bodo aktivnosti krajše, saj niso sposobni daljše koncentracije. Uporabljajte preproste besede, ki jih otrok razume. V zakup vzemite tudi to, da otrok ne zmore več mirnih aktivnosti zaporedoma, ampak vmes potrebuje akcijo. Izberite božične napeve, ki so otroku všeč, jih z lahkoto poje in katerih besedilo razume. 

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

94%

18.414€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.