Kako najti pravo ljubezen?

Polonca Sokol
Torek, 15. april 2014, 5:00
Image
prava-ljubezen

V zadnjih dneh sem se vztrajno in z zanimanjem poglabljala v vprašanje, kako najti pravo ljubezen. Čeprav sem jo našla že pred 14 leti. Knjige Jasona in Crystaline Evert z naslovom "Kako najti pravo ljubezen", ki je nedavno izšla pri Družini, pa sem se lotila iz dveh glavnih razlogov ...

Ker tudi midva z možem, tako kot tudi avtorja knjige, mladim predavava teologijo telesa, Jasonu in Crystalini precej sledim. To ne pomeni, da ju posnemava, me pa s preprostostjo, simpatičnostjo, znanjem in globino osebno zelo navdihujeta. Ko midva zaključiva predavanje 90 birmancem in se nama zdi, da sva delala z ogromno skupino, Jason na twitterju ali FB ju ravno objavi: "Čez 10 minut imava z ženo govor za 900 srednješolcev. Podprite nas z molitvijo!" Uau!

Drugi razlog: zanimalo me je, ali v knjigi lahko najdem kakšne koristne informacije ali celo način podajanja določene vsebine, s katerim bi lahko pomagala mladim, ki jih srečam. 

Tretje sem dobila kar za zraven. Še močnejše zavedanje namreč, po kako zelo tankem ledu sva hodila, ker v času skupne hoje nisva čistosti postavila na pravo mesto v najinem odnosu, temveč sva v marsičem tvegala nič kaj srečen razplet. Hvala Bogu, da je tako potrpežljiv z nama!

Knjiga bi morala biti "obvezno branje" za vsa dekleta, ki hrepenijo po tem, da bi bila ljubljena v vsem, kar so. Ki hrepenijo po zares ljubečem odnosu, v katerem bodo resnično spoštovane, ne zasmehovane, ne ponižane, ne uporabljene kot pripomoček za zadovoljitev sebičnih potreb nihovega fanta.

Hkrati pa knjiga dekletom tudi pomaga odkriti, po čem v resnici hrepenijo, kaj sporočajo s takšnim in drugačnim (ne)oblačenjem in česa so, kot Božje hčerke, v resnici vredne.

Knjiga bo prav tako koristila tudi fantom, čeprav je napisana za dekleta. Ne samo, da bo branje na skrivaj (če najstniški fant pač noče, da bi kdo videl, kaj bere) dvigalo adrenalin, :) zagotovo se bo o dostojanstvu žensk in naših hrepenenjih naučil mnogo tako uporabnih informacij, da bo s tem znanjem in predvsem sporočilom, ki bo preoblikovalo njegovo srce, očaral dekle, s katerim bi želel preživeti vse dni svojega življenja.

Razlika med študijem Američanov in Slovencev

Ker sta avtorja knjige Američana, se nekatere vsebine nanašajo na njihove razmere. Tako sem na več mestih opazila, da svetujeta, da ni nobene potrebe, da bi na resne zmenke hodili že v srednji šoli, ker kasneje par odide vsak na svoj kolidž in zveza zaradi velikih razdalj zelo težko obstane. Kar se tega tiče, so razmere v Sloveniji toliko drugačne, da se sama ne morem strinjati, da je konec srednje šole še prezgodenj za začetek skupne hoje. Nenazadnje poznam mnogo uspešnih zakonov, katerih temelji so se začeli že v srednji šoli.

Seveda je odvisno od posameznega para, a Slovenija je tako majhna, da se precej zagotovo parček lahko sreča vsaj za vikend, če se ne zgodi celo obratno kot v Ameriki - da par študira v istem univerzitetnem mestu in se tako še lažje srečuje (hkrati pa to lahko predstavlja tudi velik izziv, če se par odloči za čistost).

Biti samska, biti ranjena

V knjigi avtorja data močan poudarek tudi smislu samskosti. Mislim, da je to lahko dobrodošla pomoč in opora še posebej za dekleta, ki razmišljajo o "nižanju standardov" zavoljo tega, da bi že končno dobila fanta. Osmislita tudi stiske, ki jih doživljajo samska dekleta ("vse imajo fante") in izpostavita pomen molitve za svojega bodočega moža, četudi ga dekle še niti ne pozna!

Precejšen del knjige je namenjen tudi ranjenim dekletom. Dekletom, ki so bile zlorabljene, v preteklosti zmanipulirane in so zaradi tega počele stvari, ki si jih v srcu niso želele, ali so bog-ve-zakaj vedno znova zbirale napačne fante. Z globoko duhovno osmislitvijo taka dekleta usmeri k duhovnemu ozdravljenju, iskanju pomoči ob prijateljicah in tudi k svetovalcu (terapevtu).

Všeč mi je jasno sporočilo, da pometanje preteklosti pod preprogo ne osvobodi in ne pripravi človeka na dober odnos s partnerjem. Soočiti se ter si poiskati pomoč ni sramotno, temveč še kako pogumno dejanje.

Ta knjiga je tako pravi obliž za ranjena dekleta ter spodbuda in okrepitev za pripravo na resno zvezo.

kako najti.fw

Obrni vprašanje

Všeč mi je bilo, kako avtorja "obrneta" razmišljanje, ki smo ga vajeni, in s tem pokažeta na resničen pomen dilem, ki se rojevajo v nas. Kadar se par recimo sprašuje: "Ali sva šla predaleč (od Boga)?" svetujeta, naj se raje sprašujeta, kako blizu Mu lahko gresta. Ko se dekle sprašuje, ali je krilo prekratko, hlače preozke, majica preveč odprta, ji svetujeta, naj se raje vpraša: ali ta obleka o meni resnično razkriva moje dostojsnstvo, to, kar sem jaz kot oseba?

Zelo pa me je nagovoril tudi del o pomenu prijateljic. Njuno sporočilo je zelo jasno: izbiraj prijateljice, ki ti pomagajo postajati boljša oseba in se ti pomagajo približevati Bogu, in ne tistih, s katerimi se pač dobro zabava, v resnici pa te oddaljujejo od Boga in od tebe same.

Zelo podobo je tudi sporočilo za fanta, ki si ga dekle zasluži. Fant, ki jo bo imel resnično rad, ne bo skrbel samo za njeno srečno življenje na zemlji, temveč bo predvsem skrbel za njeno dušo, za njeno večnost. In enako mora v razmerju početi tudi dekle. Resnična ljubezen je tista, pri kateri par skrbi za dušo drug drugega, ne zgolj za telesne potrebe.

Kljub temu, da bi knjigo mlademu dekletu toplo priporočila, se mi morda zdi, da so besede avtorjev v nekaterih delih precej stroge. Nenazadnje - če bi sama brala to knjigo v času najine skupne hoje, vprašanje, če bi ostala skupaj. Pa sva. Je pa res, da sva imela srečo in sva se skozi različne preizkušnje, ki nama jih je Bog poslal, zelo spremenila.

A če dekle že v začetku hodi s fantom, za katerega upa, da se bo spremenil, verjetno upa zaman. Sporočilo Crystaline in Jasona je zelo jasno: nikoli ne hodi z nikomer, s komer si ne bi želela zakona in družine. 

Prav zaradi tega eno obširno poglavje namenita tudi zmenkom za eno noč in priložnostim zmenkom.

Široka knjiga

Knjiga je zelo dinamična in prijetno branje; vključuje rezultate strokovnih raziskav, izkušnje in znanje, ki sta ga Crystalina in Jason pridobila skozi leta predavanj, teološko znanje, odlomke iz pisem, ki so jih pošiljala dekleta in fantje, ugotovitve strokovnjakov ...

Glede na to, kako "ozko" deluje naslov, je knjiga zelo široka - zaobjame sporočila tako za najstnice kot samske ženske, koristi tako ženskemu kot tudi moškemu spolu, je lepo darilo zase ali za druge (prijateljico, birmanko ...). Vsekakor pa je dobrodošlo skupno branje za parček na začetku skupne poti. Oh, kako romantični zmenki bi to bili!


Knjigo Kako najti pravo ljubezen? lahko kupite tudi v naši spletni trgovini ali v prodajalni Iskreni na Nazorjevi ulici v Ljubljani. 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Kako biti sočuten in odločen starš uporniškemu najstniku?

22. do 24. november 2019

Stella Maris,
Strunjan

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana