Kako naj preženem stalne skrbi in strahove?

Mojca Koren Lapajne
Petek, 17. november 2017, 5:50
Image
pogovor
Foto: terve.fi

Ko postanemo starši, se nam včasih zdi, da je gora naših skrbi in strahov iz dneva v dan večja. Kakšen dan se nam zdijo premostljive in rešljive, spet drugič jih pospremi panika brez nadzora.

Negativne misli o prihodnosti, črni scenariji ob otrokovi bolezni, finančne skrbi. Če so pogosti trenutki ali dnevi, kadar premišljujemo o tem, kaj vse gre lahko narobe, je smiselno razmisliti o strokovni pomoči.

Morda strah in panika res nista del vašega vsakdana, a se kljub temu večkrat znajdete v krogu premlevanja o tem, kaj vse bi šlo lahko narobe?

Preden vaši strahovi premagajo vaš razum, jih preženite na enega ali še bolje več od spodaj naštetih načinov.

1. Ne poslušajte poročil

Seveda je dobro vedeti, vsaj v grobem, kaj se dogaja po svetu. Vendar, roko na srce, večina novic se ponavlja v nedogled, oblikovane pa so tako, da sejejo strah, zmedo in paniko med ljudmi.

Če čutite, da je vaš vsakdan že tako preobremenjen s skrbmi v vašem realnem svetu, mu nikar ne dodajajte teže težav, na katere nimate vpliva. Preobremenjenost z (napihnjenimi) informacijami vpliva na to, da se črne misli še bolj razpasejo. Zakaj bi se torej še dodatno obremenjevali z dejstvi, ki jih morajo reševati drugi?

2. Vsaj za nekaj časa opustite uporabo socialnih omrežij

Socialna omrežja so se tako globoko zažrla v našo (pod)zavest, da včasih ne znamo več dobro ločiti med tem, kaj je res, kaj je dobro in kaj je uresničljivo. V naša življenja prinašajo dodaten »hrup« in zmedo, strah in negativno naravnanost.

Nehote namreč spremljamo zgodbe o neozdravljivih boleznih, o redkih nezgodah, o razpadih družin in o smrti, ki je predstavljena predvsem kot konec življenja brez upanja v nekaj, kar sicer verjamemo.

Takšne zgodbe nas plašijo, po njih smo nemirni in prestrašeni. Je torej za našega duha res potrebno, da vse to preletimo dan za dnem in še večkrat na dan?

Kdaj ste si nazadnje samo zase pripravili dišeč čaj? Prebrali dobro knjigo? Si pripravili kopel ali si v ogledalu povedali, da ste čudoviti?

3. Gibajte se

Kadar nas negativne misli in obup nad situacijo vsega prevzamejo, je zadnje, na kar pomislimo to, da bi se oblekli in šli ven, v naravo. Najpreprostejša rešitev se zdi v tem, da se zavijemo v toplo odejo in se prepustimo strahovom, ki naj bi nas vsak čas napadli.

Toda gibanje (hoja, tek, kolesarjenje, plavanje …) resnično pomaga pri odganjanju negativne naravnanosti. Pri gibanju okrepimo telo in prečistimo glavo, predihamo pljuča in prečistimo duha.

Še bolje je, če imate nekoga, ki vas bo večkrat motiviral in povabil na svež zrak, ampak to je že naslednja točka. Poskusite, resnično pomaga!

4. Zaupni prijatelji

Ti so neprecenljivi in predvsem ob težavah nepogrešljivi. Že sam pogovor z nekom, ki mu popolnoma zaupamo, včasih kar odnese težo, ki pritiska na srce. Seveda sam pogovor navadno ne reši težav in strahov v hipu, se pa znatno zmanjšajo, če o njih spregovorimo.

V pogovoru lahko na to, kar nas mori, dobimo drugačen pogled, ki se zdi povsem smiseln in tolažilen. Kadar svojim strahovom damo ime ali ko o njih spregovorimo, se nekako čudežno pomanjšajo. Ste to že kdaj opazili?

5. Bodite s seboj nadvse prijazni

Medtem ko nam gre kar dobro od rok to, da smo prijazni do drugih, pa smo preredko prijazni do samih sebe – čeprav se tega sploh ne zavedamo.

Kdaj ste si nazadnje samo zase pripravili dišeč čaj? Prebrali dobro knjigo? Si pripravili kopel ali si v ogledalu povedali, da ste čudoviti? Stopiti je potrebno iz prepričanja, da je skrb zase in prijaznost do sebe sebična drža. Ravno dober odnos do sebe namreč prežene marsikateri strah.

Foto: sanomacloud.net


6. Naj misli ne ostanejo ujete v vaših glavah

Oziroma še bolje, ne dovolite negativnim mislim niti, da vstopijo. Toda kljub temu, da se držimo 1. in 2. namiga, se zdi, da strahovi in črni scenariji kar sami vstopajo in se sprehajajo po glavi sem in tja.

Takšno razmišljanje ustavite takoj, ko ga prepoznate. Preženite negativne misli s pozitivnimi, z molitvijo, s pogovorom, s tekom, z branjem, s čimerkoli! Vredne niso niti sekunde vašega časa.

Da naj »vsako misel podvržemo poslušnosti Kristusu« (2 Kor 10,5), je svetoval že sv. Pavel, kar pomeni, da moramo imeti nadzor nad lastnimi mislimi. In misli, ki jih prežemajo raznovrstni strahovi, je vsekakor vredno nadzorovati.

7. Zahvaljujte se za dobre stvari

Naj vaše strahove  prežene misel na vse dobro, kar se dogaja v vašem življenju. Zahvaljujte se Bogu in bodite hvaležni za darove in dobrine, ki ste jih deležni.

Hvaležnost je čudežen proces, ki postopoma zasede celoten vaš poglede na svet in ne daje možnosti tistemu, kar nas plaši.

Poskusite z drobnimi stvarmi, poglejte okrog sebe in se zahvalite za vse, kar vidite. Vztrajajte vsak dan in presenečeni boste nad tem, da je čedalje manj strahov, o katerih razmišljate.

Za konec pa še spodbuda, na katero v stiski tako radi pozabimo. »Ne skrbi!« se pogosto in skozi veliko različnih dogodkov skozi Sveto pismo oglaša Bog. Mu zaupate?

Vir: club31women.com
Prevod in priredba: Mojca Koren Lapajne

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.