Kako je Jezus praznoval pasho?

Mica Škoberne
Četrtek, 17. april 2014, 5:11
Image
pasha
Na veliki četrtek se spominjamo zadnje večerje, ki jo je imel Jezus s svojimi učenci ob obhajanju pashe in pri kateri je postavil evharistijo. Kako sploh izgleda judovska pasha?

O natančnem poteku zadnje večerje Jezusa z njegovimi učenci biblični strokovnjaki nimajo dokončnega odgovora, gotovo pa je imela skupne poteze z obhajanjem judovske pashe.

Judje še danes vsako leto na večer 14. nisana (prvi mesec judovskega leta) obhajajo pasho – praznik, na katerega se spominjajo, kako je Bog izpeljal izraelsko ljudstvo iz egiptovske sužnosti. Letos so pashalno večerjo, imenovano seder (hebrejsko red), obhajali na večer 14. aprila, temu pa sledi še sedem prazničnih dni.

Potek obreda je opisan v hagadi, besedilu, ki vsebuje navodila, besedila in molitve celotnega večera. Vanj so vključeni blagoslovi, umivanje rok, uživanje jedil, lomljenje kruha, pripovedovanje zgodb, zahvalno pesem, komentarje. Vzdušje ob mizi je praznično in veselo.

Spominjanje

Ob praznovanju pashalne večerje si Judje pripovedujejo zgodbo o odrešenju. Načinov pripovedovanja je veliko, saj ima vsaka judovska družina ima okoli pashe oblikovano svojo tradicijo. Pomembno vlogo igrajo simboli, ki spominjajo na osvoboditev. Spominjajo se trpljenja in preganjanja Izraelcev v času egiptovske sužnosti, 10 nadlog, ki so zadele Egipčane zaradi njihovega zatiranja in faraonove neposlušnosti, pa tudi prehoda čez Rdeče morje.

Pasha pa pri Judih ni le golo spominjanje, ampak tudi poživlja upanje v Mesijev prihod in dokončno odrešenje. Poleg tega pa je tudi klic k osebnemu notranjemu osvobajanju.

Otroci so ključni!

Pashalna večerja obhaja v družinskem krogu. Glavni namen sederja je posredovati zgodbo odrešenja prihodnjim rodovom, zato so vanjo aktivno vključeni vsi člani družine.

pasha2

Veliko pozornosti posvečajo temu, da bi prebudili zanimanje in radovednost otrok, pri čemer so v pomoč vprašanja in odgovori. Otroke spodbujajo k temu, da zastavljajo vprašanja. Najbolj znano je vprašanje, ki ga zastavi najmlajši otrok in ki je vključeno tudi v obredu velikega četrtka: »V čem je ta noč drugačna od drugih noči?«

Otroci sodelujejo tudi pri iskanju skritega koščka kruha – afikomena, ki predstavlja sladico – po stanovanju. Po nekaterih tradicijah kruh skrijejo otroci in ga iščejo starši, po drugih pa ravno obratno. Tudi na ta način želijo v obred aktivno vključiti otroke in jih obdržati budne skozi celoten večer.

Več kot le hrana

Štirikrat med pashalno večerjo se pije vino ali grozdni sok iz čaš kiduš – vsaka časa simbolizira enega od božjih posegov pri reševanju Izraelcev – čaša posvetitve, čaša veselja, čaša blagoslova in čaša odrešenja (po 2 Mz 6,6-7).

Večerja se postreže na posebnem seder krožniku, na katerem ima vsako živilo svoj pomen:

- zeroa: počena stegenska kost jagnjeta ali kozlička – spomin na pashalno daritev; od razrušenja templja dalje namesto jagnjeta jedo pečeno piščančje meso, saj jagnjeta ne morejo več obredno zaklati v templju

- karpas: peteršilj (ali druga zelena zelenjava) – ponoven vznik življenja spomladi

- maror: grenka zelišča – simbolizira grenkost življenja v Egiptu

- haroset: omaka iz koščkov jabolk, oreškov, cimeta in rdečega vina – simbolizira malto, s katero so morali Izraelci graditi piramide in druge zgradbe v Egiptu,

- bejca: pečeno trdo kuhano jajce – simbol žalost ob razdejanju templja, spominja na suženjstva vseh oblik in je znamenje večnosti življenja

- slana voda: podoba znoja in pretočenih solza ter simbolizira grenkobo sužnosti

Poleg tega jedo pri večerji nekvašen kruh (opresniki), imenovan maca. Ta kruh jih spominja na naglico, v kateri so morali zapustiti Egipt, pri čemer ni bilo časa za vzhajanje kruha. Vsak prejme tri kruhke.

pasha1

Evharistija – pasha z novo vsebino

Takšno pashalno večerjo je obhajal tudi Jezus s svojimi učenci. Med večerjo je z lomljenjem kruha (njegovo telo) in deljenjem keliha (njegova prelita kri) postavil evharistijo (grško zahvala) in napovedal svoje darovanje na križu. S tem je judovska pasha dobila novo vsebino – spomin na Kristusovo trpljenje, smrt, vstajenje in poveličanje. Takšna »pasha« oziroma velikonočna skrivnost je jedro krščanskega bogoslužja.

Božje Jagnje se po duhovnikih za nas vsak dan daruje na naših oltarjih in se nam daje v nebeško hrano, da lahko živimo Božje kraljestvo že tu na Zemlji in tako dosežemo polnost bivanja z Očetom v nebesih.

Poseben obred pashalne večerje je danes prirejen tudi za krščanska občestva, ki se pri obredu spominjajo Kristusovega odrešenjskega dela in poglabljajo razumevanje evharistije. 

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid