Kaj imajo skupnega Bog, voda in Arhimedova »eureka!«?

Mojca Koren Lapajne
Nedelja, 11. marec 2018, 5:06
Image
eureka

Odgovor je naslednji: moje današnje jutro.

Vse se je začelo povsem kot dan, ki si ga vsaka mama po tihem želi. Bilo je nedeljsko jutro. Ko sem odprla oči, je bila v vseh sobah še tišina. Za trenutek sem pomislila, da to gotovo ne more biti res, zato sem vstala in naredila tihi obhod. Ob tem se mi je pogled zaustavil na bojlerju, polnem vroče vode. V sekundi sem dobila vrhunsko idejo: kopel, polno dišeče pene, na nedeljsko jutro, ko še vsi spijo!

»Eureka!«

Medtem ko je Arhimed v 3. stoletju pred Kristusom do svojega spoznanja prišel takrat, ko se je v kopel potopil, je »eureka« moje misli razsvetljeno napolnila ob koncu kopeli. Pravzaprav takrat, ko je voda iz banje že odtekala. Ste že kdaj ležali v banji in medtem pustili vodi, da odteka? Občutek imate, da vaše telo z zmanjševanjem gladine vode postaja vedno težje. V banji ravno toliko tehtate z ali brez vode, a lahkotnost, ki jo telesu doda voda, je blagodejna. Stara fizikalna osnova. A novo spoznanje o vodi in Bogu!

Težava je ista, a če dovolimo, da nas Božja pomoč zaobjame, jo občutimo kot lažjo. Kajti nosi jo še nekdo.

Bog in voda

Vsaka težava ali skrb, na katero naletimo v življenju, predstavlja neko težo. A če dovolimo, da se okoli nje prelije Bog, se občutek njene teže, s katero pritiska na telo, srce in dušo, zmanjša. Še vedno je enako težka, a nekdo brusi njene robove, podpira jo na koncih, kamor sami ne dosežemo.

Težava je ista, a če dovolimo, da nas Božja pomoč zaobjame, jo občutimo kot lažjo. Kajti nosi jo še nekdo. Kot voda telo.

In še eno spoznanje v kopeli, polni vode: vedno smo mi tisti, ki odpremo odtok in s tem dovolimo vodi, da odteče. Tako tudi Bog nikoli ne odide sam od sebe. Mi smo tisti, ki se odločimo, da bomo težo svojih dni nosili raje sami.

Ko boste tako naslednjič občutili težo dneva in skrbi, se z molitvijo potopite Vanj. Dovolite Mu, da olajša vašo dušo. Ne odpirajte odtoka, če vam temperatura vode več ne ustreza. Raje z molitvijo dolijte še malo vroče vode. Kajti Božja ljubezen nikoli ne prestopi roba.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Kako biti sočuten in odločen starš uporniškemu najstniku?

22. do 24. november 2019

Stella Maris,
Strunjan

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana