Jutranje ptice so na boljšem

Sreda, 28. januar 2015, 18:00
Image
tek 1

Če ste se za 2015 odločili, da boste več telovadili, se je dobro najprej vprašati, kdaj čez dan je za kaj takega najboljši čas?

Strokovnjaki bi izbrali zgodnje jutro, še preden se lotite zajtrka. Jutranja telovadba namreč pospeši izgubo telesne teže in nas z dvigom energije pripravi za učinkovito porabo odvečne maščobe preko dneva. Če je telovadba prva stvar na našem urniku, mora telo zanjo porabiti že naložene zaloge in ne, da zgolj »pokuri« zadnji dnevni obrok.

Izbira jutranje telovadbe za stroko ni naključna. Opravili mesec in pol trajajočo študijo, v kateri je sodelovalo 28 zdravih moških. Ves ta čas so jedli precej več kot običajno. Toda medtem ko je del njih v tem času komaj kaj migal, so drugi redno telovadili. Prva polovica slednjih je obiskovala telovadnice takoj zjutraj, druga šele po zajtrku.

Rezultati so pokazali, da je prva polovica – logično – pridobila na teži, od druge polovice pa prvi za pol manj, drugi pa – nič. Slednji so torej lahko pojedli veliko več, vendar se jim to pri telesni teži ni poznalo. Shujšali niso, pa tudi pridobili niso nobenega dodatnega kilograma.

Kot zanimivost: dodatno se je pokazalo še, da nam pri večjem izkoristku časa, ko telovadimo, lahko pomaga tudi dnevna svetloba. Ljudje, ki tečejo ali kako drugače telovadijo v roku dveh ur odkar so pokonci, bodo praviloma bolj suhi in bodo lažje uravnavali svojo telesno težo kot tisti, ki telovadijo pod umetnimi lučmi.

Vir: businessInsider.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.