Je Valentinovo krščansko ali pogansko?

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Petek, 11. februar 2011, 6:52
Image
couple78

Težko je vedeti, ali ima Valentinovo poganski ali krščanski izvor. Obstajajo dokazi, ki podpirajo oboje. Pa to niti ni bistveno.

Vprašanje je, kako ga bova midva kot par praznovala oz. ali ga bova sploh praznovala. Ali ga bova praznovala na poganski način ali kot podarjajočo ljubezen med možem in ženo?

Valentinovo nam daje priložnost, da praznujemo to pristno ljubezen. Praznovanje čiste in navdihujoče ljubezni do drugega ima ne glede na razlog božji blagoslov.

Ali je potrebno praznovati Valentinovo?

Ne. Vendar pa je dobro, če najdeta vsaj kakšen dan, ko bosta skupaj praznovala vajino ljubezen. Naj bo ta dan vajino živo pričevanje o tem, kako čudovita je ljubezen med vama. Tako bosta tudi drugim parom kazala, kaj pomeni ljubezen z veliko začetnico.

Naj bo Valentinovo vajin praznik. Ni važno, kako si organizirata dan, pomembno je, da uživata drug ob drugem. Darila niso pomembna. Tudi ni pomembno, ali večerjata ob svečah ali pa se podata na romantični sprehod v mesečini. Zahvalita se drug za drugega, za ljubezen, ki jo čutita. Če imata otroke, tudi njih vključita v praznovanje. Naj čutijo vajino ljubezen ter ljubezen, ki jo čutita do njih. Izkoristite vsako priložnost, da ste lahko skupaj.

[span class=note]Skupaj preživet čas, izkazovanje ljubezni in sprejemanja drugega ne morejo biti slabi – ne glede na to, kaj svet meni o tem.[/span]

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Petek, 11. februar 2011, 10:45

Nama z možem valentinovo ne pomeni nič, saj se nama zdi, da je le še en praznik, uvožen iz tujine, ki je popolnoma skomercializiran. Praznujeva pa dan ko sva začela hoditi in dan ko sva se poročila. To sta najina posebna dneva, dneva za še posebno romantiko. Sicer je pa vsak dan praznik, če se imata dva rada. Kdo pa sploh potrebuje razlog, da gre na večerjo v restaracijo s svojo ljubljeno osebo ali da prinese darilce možu/ženi?

Petek, 11. februar 2011, 12:18

Moj mož je prvič pristopil k meni in me povabil ven ravno na valentinovo - in ni načrtoval tega, samo ravno je spet naletel name in ni hotel zamudit priložnosti :P . Sicer sva se potem dogovorila in šla na zmenek naslednji dan, ampak nama je tisti 14.februar ostal v lepem spominu na prvi bolj \"oseben\" pogovor... sicer pa, kot pravi Gostečnik v oddaji [url]http://iskreni.net/najin-zakon/zaveza/740-video-valentinovo.html[/url] - važno je kaj partnerja, zakonca data v ta praznik. Ni treba sledit trendom in kupovat kar ponujajo - lahko praznujeta sama, po svoje. In če je en dan več za praznovanje je to samo fino a ne? ;)

Sobota, 12. februar 2011, 2:53

Če postavljamo pod vprašaj valentinovo kot krščanski praznik potem lahko to storimo tudi z božičem in ostalimi krščanskimi prazniki.

Meni se pa po drugi strani zdi, da zdaj postaja valentinovo vedno bolj poganski in zreducirano zgolj na iskanje telesnega zadovoljstva \"brez obveznosti\".

Sobota, 12. februar 2011, 18:42

Divitae, ne vem, če res lahko primerjaš valentinovo in Božič. Ne glede na karkoli se rojstvo Boga in praznik zaljubljencev pomojem ne moreta lih kosat :D

Ponedeljek, 14. februar 2011, 0:30

Trara
Nekatera zgodovinska dejstva to trditev potrjujejo. 25. 12. ni pravi Jezusov rojstni dan ampak so v času pokristjanjevanja zaradi lažjega razumevanja in povezovanja simbolike zamenjali poganske običaje in božanstva s krščanskimi. Tega je v krščanstvu polno. Božič je zamenjal ogromno različnih poganskih običajev, ki so bili vezani na zimski solsticij in so bili pogosto vezani na neke vrste rojstev božanstev. Potem imaš čas velike noči, ki se orientira po luni. Zakaj že? 40 dni po razvratu poganskega pustnega torka. Potem je tu 1. november itd.

Vse bi lahko povezovali s poganstvom, ampak pomembneje je, da se zavedamo temeljnega krščanskega sporočila posameznega praznika in ne dovolimo, da se vanj naseli novodobni narcisizem in potrošništvo.

Ljubljana
Nedelja, 20. februar 2011, 1:21

In reply to by Divitiae (not verified)

Se strinjam z Divitae, Valentinovo je samo eden od poganskih praznikov, ki jih je krščanstvo vzelo \"za svoje\", ravno sem našla na:

[url]http://www.tolovaj.com/vsebina/lepota/valentinovo[/url]

Skomercializirali so pa itak vse praznike, vključno z 8. marcem in 1. novembrom, a ne? Ampak, kdor razmišlja s svojo glavo ...

LPM

re: Ljubljana
Nedelja, 20. februar 2011, 8:51

[quote=MinaG]Skomercializirali so pa itak vse praznike, vključno z 8. marcem in 1. novembrom, a ne? Ampak, kdor razmišlja s svojo glavo ...

LPM[/quote]

Samo 27. april jim zaenkrat še ni uspelo :)

Anonymous
Nedelja, 20. februar 2011, 19:56

jasno, se strinjam, da so \"naši\" prazniki osnovani na predhodnih poganskih. Kar se mene tiče, niti ni bistveno, da se jezusov rojstni dan praznuje točno na TISTI dan, ko se je res rodil. Gre se predvsem za simboliko. Ampak še vedno trdim, da valentinovega in Božiča pač ne moreš izenačiti; prav zaradi simbolike. Rojstvo Boga in praznik zaljubljencev - no go.