Izziv vikenda: pripravimo mini svetopisemski maraton tudi v družini

Eva Strajnar
Petek, 27. januar 2017, 19:32
Image
FamilyReading
Ste kdaj pomislili, kako otroci doživljajo zgodbe Svetega pisma? Moji otroci jim zelo radi prisluhnejo. Jaz pa jim jih rada prebiram, saj vsebujejo veliko modrih nasvetov in predvsem mene in otroke navdajajo z upanjem.

Morda je včasih težko izbrati, kaj bi otrokom prebrali iz Svetega pisma, saj še sami ne razumemo vsega. A male glavice so sposobne s svojo domišljijo narediti veliko več, kot si mislimo.

Zato pri nas večkrat prebiramo napete vojaške podvige za našega fanta ali pa prisluhnemo bolj dekliškim zgodbam, kot je na primer Rutina. Tudi novozavezne zgodbe, v katerih nas nagovarja Jezus, so nam blizu.

Spregovorim ti na srce: 4 dni neprekinjenega branja Svetega pisma

V teh dneh, pred nedeljo svetega pisma, več kot petsto bralcev po Sloveniji »teče« Svetopisemski maraton.

Ker razumemo, da si je morda z majhnimi otroki težko vzeti čas, da bi se branja maratona udeležili ali prišli na spremljevalni program, smo za vas pripravili predloge za »mini družinske maratone«, ki trajajo od pol ure do ure in pol.

Tako se lahko skupaj kot družina priključite mnogim bralcem, ki se v teh dneh preko branja odpirajo slapu Božje milosti.

 

maraton2017

Za družine z otroki starimi od 0-5 let

Predviden čas: 30 minut

5 minut: Skupaj z otroki pripravimo poseben prostor, kjer se bomo lahko svobodno gibali. Prinesemo križ, rožni venec, kakšen kipec. Če imamo priložnost, narežemo kakšen zimzeleni šopek in ga postavimo poleg kipa ali križa.

5 minut: pojemo pesmice o Bogu

10 minut: listamo po zgodbah iz Svetega pisma in otrokom pripovedujemo o Božji ljubezni. Če imate Sveto pismo za otroke, z veliko ilustracij, bo tisto najbolj primerno. Če so otroci zmožni prisluhniti, preberemo priliko o izgubljeni ovci (Lk 15,1-7).

5 minut: pogovor – otroke vprašajmo, kaj jim je najbolj ostalo v spominu, kaj jim je bilo najbolj všeč …

5 minut: narišemo risbo za Boga

Za družine z otroki starimi med 5-10 let

Predviden čas: okoli 1h

5 minut: Skupaj z otroki pripravimo poseben prostor, kjer se bomo dobro počutili. Prinesemo križ, rožni venec, kakšen kipec.

5 minut: pojemo pesmi, ki jih imajo otroci radi.

20 minut: Prisluhnemo Lk 15 do Lk 18. Na povezavi najdemo tudi prevod, primernejši za otroke. Če otroci dobro berejo, naj tudi sami sodelujejo z branjem, vsak nekaj minut.

5 minut: pogovor – kaj nam Bog preko zgodbe sporoča, kaj to pomeni za moje življenje, za našo družino, kako sem jaz pripravljen služiti Bogu …

15 minut: Skupaj pobarvamo fotografijo.

Za družine z otroki, starejšimi od 10 let

Predviden čas: 1,5h

5 minut: zberemo se za mizo ali na kavču. Povemo otrokom, da bomo strnjeno brali Sveto pismo, ker tako dobimo drugačen vpogled.

5 minut: kratek krog zahval, vsak pove zakaj je hvaležen v družini.

5 minut: če radi pojemo ali igramo instrumente lahko naredimo kratek glasbeni uvod.

60 minut: Beremo Lukov evangelij, poglavja 4 do 11. Predlagamo vam, da ga prebirate iz prevoda z mlade, ki ga lahko najdete na povezavi. Branje bo preprosteje in najstnikom razumljivejše.

15 minut: narišite križ. Nanj vsak član napiše, kako se je pripravljen v družini potruditi služiti drugim. Medtem spregovorite o Jezusu, kaj vam pomeni, kaj pomeni za moje življenje, za našo družino, kako sem jaz pripravljen služiti Bogu …

Želimo vam, da bi vašo družino branje Svetega pisma povezalo in vam dalo navdiha za kakšen iskren pogovor ali pa lepo preživeti skupni čas.

Foto: wcmlibrary.org

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.