Intervju z Borisom Oblakom

Polonca Sokol
Sobota, 19. november 2011, 9:54
Image
Družina Oblak

Pri iskreni.net se misli že intenzivno vrtijo okoli adventa. Tokrat objavljamo intervju z našim karikaturistom Borisom Oblakom, ki je sodeloval pri pripravi družinske adventne akcije.

 

Boris, ti si avtor simpatične slike z božičnim motivom, ki jo bodo v Družinski adventni akciji skupaj s starši sestavili otroci. Zanima me, kaj ti pomeni risanje / kaj najraje rišeš?

Čeravno to pomeni, da imam absolutno premalo časa za vse moje ideje, pa sebe smatram za nekakšnega kreativnega vsejeda. Resnično me zanima več likovnih področij (slikarstvo, grafično oblikovanje in kiparstvo), moja glavna »niša« pa je vsekakor portretna karikatura, sploh odkar rišem in slikam v digitalni tehniki. Ne glede na vložen trud in neštete delovne nočne ure v karikaturah neskončno uživam, zabavam pa se ne le sam, nasmejijo se vedno tudi naročniki in najpomembnejše (kadar gre za darilo): obdarovanci.

Božični motiv, ki ga je za iskreni.net narisal Boris

Božični motiv, ki ga je za iskreni.net narisal Boris Oblak. Iz motiva smo naredili nalepke in voščilnice.

Ker te poznam, vem, da si včasih rad malo lump. Ko si izdelal sliko, si mi zagotovil, da je na njen nekaj detajlov, ki jih bomo opazili šele, ko si bomo sliko večkrat pogledali. Navdušila me je predvsem igra svetlobe. Je še kakšna stvar, ki nam jo lahko pomagaš opaziti?

S svetlobami se v zadnjem času res veliko ukvarjam, navdušujejo me predvsem odbite svetlobe ali tiste, ki predmete osvetljujejo od zadaj, in te principe sem želel uporabiti tudi v božični ilustraciji. Ideja da bo vir svetlobe sam Jezus, se je porodila sproti, med ustvarjanjem, me povsem prevzela, tako da sem komaj čakal končni rezultat. Risanje nočnega vzdušja ima tudi svoj čar, pa precej poosebljenih smešnih živali tudi. Takih hecnih detajlov je kar precej, kakšnega bi pustil tudi bralcem, da ga odkrijejo sami.

Tudi ti imaš družino. Vajina mala Kaja letos najbrž še ne bo sodelovala v Družinskem adventu. Pa vendar – kako boste pričakali božič? Bodo tudi letos vaše jaslice kaj posebnega?

Postavljanja jaslic in krašenja drevesa se že iz otroštva spominjam kot nekaj izredno lepega. Predvsem pa mi je pomemben pečat lastne kreativnosti. Doslej sva z ženo postavljala preproste jaslice, ki sem jih iz gline izdelal na fakulteti, s Kajo jih bomo pa seveda ustvarjalno nadgradili. Že res, da je majhna, ampak riše pa res rada (česar sem seveda iskreno vesel), in njene čečkalne stvaritve (večinoma poimenovane »riba« in »še ena riba«) vsekakor morajo biti del prazničnega okraševanja in obdarovanja.

sorodnici

Kaja te razveseljuje iz dneva v dan. Lahko izbereš recimo tri stvari, s katerimi te je Kaja v zadnjem času najbolj nasmejala / spravila do solz / zadela v srce?

Resnično sem vesel, da lahko ustvarjam doma in neprestano spremljam njen razvoj, saj pri letu in pol vsak dan preseneti s kakšnim novim spoznanjem, novo besedo ali pa izrazom pozornosti... recimo zjutraj, ko naju prebudi z objemom in poljubčkom. Neverjetno se mi tudi vsakič posebej zdi, da tako lepo reče »Hvaaalaaa...« ko dobi kaj v roke od kogarkoli. Takih, posebnih trenutkov je res ogromno...

Kako pa se razveseljujeta z ženo Brigito? Oba sta polna domišljije, s čim te je Brigita nazadnje presenetila / ti ponagajala/te razveselila? In obratno?

U, Brigita je resnično svetovni prvak v obdarovanju, brez dvoma. Njena darila so vedno skrbno izbrana, premišljena in vedno podprta z elementom presenečenja ter ustvarjalnih metafor in povezav. Nekoč me je poslala na pravcati lov za zakladom, samo darilo, najdeno po dinamičnem iskanju, pa me je tako nasmejalo, da sem komaj prišel k sebi. Sam ji pri tem ne sežem do kolen, se načrtovanja običajno lotim prepozno. Nasploh mi neka težka načrtovanja ne gredo najbolj od rok (glave?), zato se v zadnjem času poskušam čimbolj angažirat tudi v tem. In v iskanju drobnih momentov pozornosti znotraj zatrpanega urnika. Biti »freelancer« je blazno fino, a ima tudi določene slabosti.

karikaturi

Ti sicer že več let sodeluješ z iskreni.net. Večkrat rišeš, lani si bil na Festivalu prisoten v vlogi bobnarja spremljevalnega benda pevca Iztoka Orešnika, najbrž občasno (kolikor ti velika zasedenost dopušča) tudi prebereš naš portal... Zanima me, se ti zdi naše delo potrebno / pomembno?

Vaše delo cenim in spoštujem, občudujem pa tudi zanos in energijo, s katero se lotevate posameznih projektov in dogodkov, kakršen je Festival družin. Spodbuda, občutek zaupanja, pomoč, trdnost, varnost, tudi prostovoljstvo so pojmi, ki se tako znotraj družin kot tudi nasploh v družbi malo izgubljajo, zaradi ljudi, kakršni ste sami, pa mislim, da se za njihovo prihodnost vseeno ni bati.

Zdaj pa še kratek del v stilu »leksikona o tebi«, kot smo se igrali v osnovni šoli:

Razjezi me... pokroviteljski odnos s strani kogarkoli do kogarkoli.

Do solz... Kaja. In pa določena glasba v določenih trenutkih.

Obožujem... Umetnost. In naravo v vseh mikro in makro pojavnostih.

Zakon je... najlepša in najbogatejša nagrada za vloženi trud.

Biti oče je... najlepše, kar se mi je zgodilo. Kar bi se mi sploh lahko zgodilo.

Največja lumparija... joj, bil sem čisto preveč priden otrok (zato pa »v meni zdej prebuja spet puntarski se duh«, kot pravi Iztok Mlakar).

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor