Gremo na Ajdno!

Petra Lukan
Nedelja, 6. julij 2014, 5:11
Image
ajdna1

Čeprav nismo kdo ve kakšni pohodniki, nas včasih zasrbijo pete in se odpravimo na kakšno večjo »turo«. Seveda primerno malim nogicam. In tokrat nas je pogled z vrha Ajdne popolnoma začaral.

Vrh Ajdne (1048 m), ki se nahaja pod Stolom (Karavanke), obkroža skalna stena, ki danes daje poseben čar. Včasih pa je ta stena pomenila zaščito pred napadalci, zato je bila Ajdna prava trdnjava.

Za večji izziv se lahko na Ajdno vzpnemo po plezalni poti, lahko pa se skorajda sprehodimo po lažji poti.

Pot pod noge

Na Ajdno nad Potoki pri Žirovnici lahko pridemo po (vsaj) treh poteh: iz Koroške Bele (pot traja približno uro in pol), iz vasi Potoki (ena ura hoja) ali od Valvasorjevega doma pod Stolom (1181 m, pol ure hoje).  Mi pa smo jo ubrali še po krajši poti: z avtom smo se odpravili proti Valvasorju, vendar smo pohod začeli prej – nekaj prej domom se namreč na levi nahaja odcep (označena je smer za Ajdno), ki nudi tudi nekaj prostora za parkiranje. Odpravili smo se po kolovozu, nato pa skoraj zgrešili odcep na levo na gozdno pot (še dobro, da je na oznako pokazal naš najmlajši, ki niti približno še ne zna brati :)). Za ogrevanje je pot res prijazna: široka in varna gozdna pot se ves čas spušča, vsake toliko pa ponudi prekrasen pogled na Stol.


ajdna5

Foto: blog dr.gumpi

Kmalu pa smo pred sabo zagledali skalno steno Ajdne, ki se je vzpenjala nad nami. Na levo vodi plezalna pot, mi pa smo se odpravili po desni strani, kjer se pot vije pod pečino, po stopnicah in nato po vrhu grebena. Previdnost pri hoji ni odveč, saj je pobočje zelo strmo, pot pa postane ozka in mestoma krušljiva.

Čudovit razgled in zgodbe za mala ušesa

Vrh Ajdne je bil za naju z možem opomin naše bogate in burne zgodovine, za otroka pa zanimiva zgodba, ob kateri sta takoj napela ušesa.

Na vrhu Ajdne nas namreč najprej pozdravijo obnovljene stavbe na arheološkem najdišču – cerkvica in nekaj bivališč. Opis arheološkega najdišča nas pouči, da prve najdbe na tem območju segajo celo v mlajšo kameno ali bakreno dobo (to je prehod med 2. in 3. tisočletjem pr. Kr.), obnovljene zgradbe (in druge najdbe) pa segajo v prva stoletja našega štetja. Največ dogajanja pa je bilo v 5. in 6. stoletju, ko so se ljudje s tega območja na Ajdno umikali pred barbarskimi ljudstvi. V dolini je bilo življenje lahko precej nevarno, Ajdna je bila zaradi svoje lege prava naravna utrdba. Zato se je na vrhu oblikovala prava mala naselbina. Osrednji prostor je zavzemala cerkev, poleg drugih najdb pa so našli tudi cisterne za vodo.* Cerkvica na Ajdni naj bi bila celo prva krščanska cerkev na slovenskem.

ajdna2

Foto: blog dr.gumpi

Stavbe burijo domišljijo, razgled pa vzame dih. Ta se razprostira po Julijskih Alpah in Gornjesavski dolini ter seže vse do Blejskega jezera. Posebna barva Save pa še posebej privlači pogled.

ajdna3

Foto: blog dr.gumpi

Izziv tudi za najmlajše

Za našo štiriletnico je bila pot ravno pravi izziv (seveda z roko v roki), za najmlajšega pa je bil zadnji del poti malce prezahteven – prehodil ga je sicer večinoma sam, vendar korak za korakom. Za naslednje leto pa bo ravno prav. Takrat bomo tudi preverili, če bo zadnjo soboto v juniju na Ajdni tudi maša. Bi že letos, a smo bili na Festivalu družin! :)

ajdna4

Foto: hribi.net

*Povezava do več informacij o arheoloških najdiščih na Ajdni.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.